Фортисимо – това е лично!



Прегръдката казва това, което ние не можем

Е-мейл Печат ПДФ

Прегръдката казва това, което ние не можемЗамисляли ли сте се някога какъв е смисълът на прегръдката?! Сигурно за всеки човек е различен – посланието, усещането и спомена след това.

Имаме нужда от допир, имаме нужда от кураж, имаме нужда от близост, за да знаем че не сме сами. Или защото така искаме да изразим обичта си, нуждата си от някого…

Със сигурност всеки има своите отговори и всеки чувства прегръдката различно. Един приятел скоро ми каза, че прегръдката стопява безлюбието на света. При прегръдката трябва едновременно да умееш и да получиш и да дадеш, да се разтвориш в другия и чрез него.

Казват, че най-студените и най-намръщените хора имат нужда от усмивка, а също така имат нужда и от прегръдка. Обаче усещали ли сте хора, които вие прегръщате и чието тяло дори не помръдва, или потреперва, но иска час по скоро да избяга от вашата прегръдка. Аз простичко си обяснявам прегръдката като предаване на енергия и то положителна. Сякаш казваш на другия – аз идвам с мир. Ако с някой човек не ви се срещнат енергиите, прегръдката няма да се получи. Тя е част от общуването. Безмълвно.

Прегръдката носи символ за добронамереност и откритост, защото в някаква степен е нарушаване на личното пространство, което не е позволено на всеки и във всяка ситуация. В много специални моменти една прегръдка прави направо чудеса, може да ти даде много повече много казани думи.Тя казва това, което ние не можем да кажем.

Медицинските обяснения за ползата от прегръдките са няколко: помагат на имунната система, правят ни по-здрави, лекуват депресията, намаляват стреса, помагат да заспиш по-лесно, подмладяват, въодушевяват, успокояват… Аз само ще добавя, че да прегръщаш и да те прегърнат е приятно и е най-естественото нещо на света. Нищо не би могло да замени прегръдката на детето ти, на любимия, на приятел или на близък човек.

Приемайте прегръдките, които другите ви дават. Прегръщайте и вие, дори хора които не са ви толкова близки. Само ако го правите често ще оцените какво получавате и какво е чувството от даването. Така всички ще увеличим топлината и положителната енергия, в този и без това не много положителен свят.

Международният ден на прегръдката се е зародил през 70-те години на 20 век в САЩ. Как е станало това не се знае, но е обявен за празник през 1986 г. “International Hug Day” се празнува на 21 януари в десетки страни – САЩ, Канада, Англия, Австралия, Германия, а вече и у нас.

Аз обичам да прегръщам. Понякога прегръдката е взаимна и сякаш продължава безкрайно. Друг път усещам съпротива, желание за отдръпване, стегнатост, но знам, че следващия път пак бих опитала да прегърна този човек.

Прегръщам, защото съм такава. Сега аз ви прегръщам – всичките!

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимки: community.sportsbubbler.com)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Прегръдката казва това, което ние не можем

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414