Фортисимо – това е лично!



Учители, не убивайте детството на децата ни!

Е-мейл Печат ПДФ

Учители, не убивайте детството на децата ни!Най-честите оплаквания на родителите около мен са свързани с безспирните молби на детските градини, които искат допълнителни пари за какво ли не. Всъщност разговорите придобиват финансово естество още от първия ден.

Пари няма, положението е трагично, базата е остаряла. Имаме нужда от столчета, маси, завеси, нови плочки. Не искаме да Ви събираме пари, но сме принудени”. Това е перфектното извинение. Примиряваме се донякъде в името на добрия тон и взаимоотношения. И какво получават децата ни в замяна на това? Натоварване със свръх амбициите на учители и директори, които се борят коя градина да бъде номер едно.

Още от малки децата ни участват в безброй репетиции, тържества, тоест от тях се иска да се държат като големи. Паралелно с това играчките в детската градина служат за декор, а децата стоят мирно като войници. И сега очаквам всички учители, а дори и родители да скочат срещу мен и да кажат, че не съм права.

Какво искате Вие, щом смятате, че не гледаме детето ви, имате избора да го правите у дома?! Вие знаете ли как се гледа не едно, а 30 деца”. Това ще са думите, които ще чуя в замяна на оплакванията ми. Да не говорим, че отношението към малкото същество ще се промени от момента, в който хлопна вратата сутринта.

Не, скъпи, учители, не знам какво е да се гледат толкова деца. Разбирам и влизам в положението Ви, защото ние трудно се справяме с едно или две деца. Но разберете ни и нас – родителите. Децата са нежни и раними души, имат нужда от разбиране и внимание. Особено през периода на адаптация на новото място. Разбирам, че не Ви е приятно когато всяко от 30-те малчугани се занимава с каквото му падне, блъска нещо в стената или разпилява книжките, които така старателно сте подредили 5 минути по-рано. Но не искайте от тях да порастват преждевременно. Не убивайте детството им с исканията да се държат като нас – големите.

Жал ми е в какво се е превърнала тази така уважавана от мен професия. От педагози, които трябва да напътстват и учат децата ни на добро, учителите са станали звероукротители. Трансформирали са се в просяци на пари, в свръх амбициозни същества.

Разбирам, че не е лесно да се трудите срещу скромната си заплата, но не мислете, че и при нас родителите положението е по-различно.

Всички живеем в труден свят, в трудно време. Принудени сме да се борим за оцеляване. Но докато правим това – можем да бъдем хора. Званието човек, с което се наричаме, изисква това от нас.

За fortisimo.eu – Анастасия Маринова (снимка: skandalno.net)

 

Лично във Фейсбук


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още в Мама + Тате = Аз

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Учители, не убивайте детството на децата ни!

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414