Фортисимо – това е лично!



Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

Е-мейл Печат ПДФ

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”Бояна Петрова или Бо както я наричат близките й приятели е едно момиче, което срещнах в небето ;). Всъщност в един клуб за приятели, наречен „Къща в небето”. Там Бояна, заедно с други „небеснимомичета, е домакин.

Направи ми впечатление, че тя говори малко, усмихва се загадъчно топло и не се разделя с фотоапарата си. Едно от нещата, които умее да прави е да изработва ангелчета от тел – пак небесна работа ;). Полюбопитствах още и разбрах, че има сестра близначка, но и още четири сестри. Не е шуменка, обича котки и работи като музикален редактор и звукорежисьор, колега.

 

Ето какво още ми позволи да науча за:

– Защо избра Шумен?

– Много харесвам Шумен. Всъщност дойдох тук защото много харесвах Радио Шумен и участвах в един конкурс за сътрудници на музикалното предаване Фул Макс. Предложиха ми работа и така останах. Вече 11 години.

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

– Откъде е семейството ти?

– Родена съм в София, жител съм на Русе и живея във Видин, така казвахме като бяхме малки. Аз пък вече живея в Шумен. Не живея с мисълта, че съм тук завинаги. Сърцето ми пътува и мечтае за нови неща, така че не знам къде ще бъде след години и къде ще остарея… Учила съм в Търново. Явих се тук на конкурса за Фул Макс. Пътувах от Исперих за Търново и влакът ми имаше два часа престой. Реших, че мога през това време да разгледам радиото. Така се явих на конкурса. Дадоха ни да четем някакъв текст, разпитаха ни за музиката, която слушаме. Разказах дългата история откъде съм. Харесаха ме и ми предложиха работа - щатно място като репортер и новинар. Ошашавих се, мислих две седмици и после се обадих да кажа „да”. Така останах. Мислех, че няма да се задържа дълго и че след пробния период ще ме изгонят. Ето че вече дори казвам, че съм от Шумен. В началото ми беше доста объркващо всичко. Чета емисия - ХГ Е. Карамихайлова, нищо не ми говореше това и как го прочетох… страшно беше. Постоянно киснех горе при колегите в ефира. Писна им да ме гонят оттам и един ден шефа ме извика и ме пита какво точно искам да работя. Казах, че искам да работя като музикален редактор. Тогава нямаше как, нямаше свободно място. След две седмици една колежка реши да напуска, тогава ми казаха, че имам месец да се подготвя и така станах музикален редактор и звукорежисьор. Междувременно съм и водещ на Фул Макс ;).

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

– Кое ти харесва повече - да си музикален редактор или да си глас?

– Мисля, че се справям по-добре като музикален редактор. Аз съм зверски темерут, бях де ;). Тая работа е полезна за лекуване на темерутизъм, вече не съм чак толкова. От около 13 годишна знам, че ако искам да работя нещо, то е точно музикален редактор в радио. Но никога не съм мислила, че е възможно. Завършила съм педагогика и психология, но явно нещата понякога се получават и мечтите се сбъдват.

– За образованието какво мислиш, как си обясняваш, че голям процент от младите хора са неграмотни?

– Ох, така е, все по-голяма част от тях излизат от училище неграмотни. Според мен това е въпрос на държавна политика и то от много години. Хората, които ни управляват, явно не искат да сме грамотни. Няма нужда от грамотни хора.

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

– Как е сестра ти?

– Коя от всичките? :) Ние сме общо пет. Смесен отбор ;). Простата сметка е, че майка ми има три дъщери, баща ми – четири, а общо сме пет. Деяна - близначката ми е в Малмьо, Швеция. Замина защото любовта я заведе там. Вече три-четири години живее зад граница. Аз все още не съм ходила. Ще отида някой ден, още не е дошъл моментът. Най-голямата ми сестра – Кремена е с 15 години по-голяма от мен, Румена - с 13 и Зорница – с 9. Кремена е в Лондон, Румена е във Видин. Зорница е в Стокхолм, Деяна е в Малмьо. Така че в Швеция се наблюдава истинска концентрация на сестри. И три племенници имам също. Рядко се виждаме, но няма как. Сигурно затова се разбираме. Шегувам се, но наистина рядко се виждаме.

– Вярно ли е твърдението, че близнаците имат много силна връзка и непреодолима нужда един от друг?

– Не бих казала. Приличаме си в много отношения, но сме и много различни. Липсваме си като всички сестри, но не бих могла да кажа, че една без друга не можем. Разбира се, реагираме и по еднакъв начин понякога, когато сме заедно, говорим в един глас. Харесваме някои неща и двете. Аз, например, затова говоря толкова бързо. Сестра ми Деяна е по-разговорлива и само така мога да успея да се вредя… Може би тя е по-отворената и по-комуникативната. Аз обратно. Когато бяхме малки баща ни казваше за мен, че съм министърът на вътрешните работи, а сестра ми наричаше министърът на външните работи.

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

– Музикален редактор и звукорежисьор си, ти самата каква музика обичаш, какво слушаш?

– О, такъв въпрос не задавай никога на музикален редактор… Слушам много и различна музика - соул, джаз, рок, етно, блус… но не пускам само нещата които обичам на слушателите. В къщи слушам много, много рядко, за да си почина. Ти знаеш това по-добре от мен. В последно време слушам много Пинк Флойд и Роджър Уотърс.

– Знам, че обичаш да снимаш, откога се увличаш по фотографията?

– От няколко години. Имам почти професионален апарат и да кажем - снимам като любител с желание.

– Какво обичаш да снимаш - хора, природа, събития?

– Обичам да снимам живота. Всичко. Нещо, което ме развълнува, нещо което ме усмихва и всичко - момент от дъжда, поглед, усмивка, среща… Отрязъци от времето.

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

– Като обърнеш глава назад има ли нещо, което да ти липсва?

– Нищо не ми липсва, аз живея днес и тук. Не търся миналото и не гледам в бъдещето, освен понякога когато ме връхлети спомен или се появи някоя мечта.

– Намираме се в „Къща в небето”. Как си представяш твоята къща?

– Моята къща не си я представям точно, поне не като традиционните къщи. Трябва да е на колела, да може да се мести и да пътува заедно с моите желания, да е мобилна. Иначе малка и непретенциозна, просто функционална.

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

– Какво четеш?

– Чета различни неща. Имам някои любими автори и книги, които периодично препрочитам. В последно време обаче не ми остава много време за четене. Ето присъствам на четения тук в къщата и слушам.

– Какви други хобита имаш освен фотографията?

– Изработвам някои неща – бижута, кукли, ангелчета от тел… много обичам да карам колело. Обичам котките – в двора ни живеят около 12.

– За какво мечтаеш?

– Мечтая си някой ден да отворя сладкарница в Стокхолм и да продавам еклери. И много други неща, всъщност.

Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

За fortisimo.eu - Нели Русева (снимки: личен архив)

 

Лично във Фейсбук


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Интервю

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Интервю Интервю Бояна Петрова: „От малка мечтая да стана музикален редактор и мечтата ми се сбъдна”

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414