Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Урок по история?

Е-мейл Печат ПДФ

814 година, 14 април. Умира хан Крум.
Не е нужно да познаваш в детайли историята, за да се сетиш за неговите закони. Митични или реално съществували, те поставят началото на законодателството в България.

Дали са били социални или сурови има значение само за миналото. Фактът е, че „Крумовите закони” никога няма да се върнат. За добро или зло. Дори и разпада на т.н. комунизъм в България и последвалия го процес на изоставяне, разграбване и унищожаване на земеделието не успя да изкорени лозята. Пък дори и да беше станало, българите отдавна се научиха да получават спирт от всякакъв плод, зърно и какво ли още не. Чудя се какво ли пък е било пиянството на тогавашния народ?

А какво е значело тогава частна собственост, че хан Крум я обявява за неприкосновена?

Никога няма да се даде достатъчно на бедните в тази държава. По една простичка причина – днес тази категория от населението не съществува за управляващите. Има безработни и работещи - държавни, бюджетни и частни. От всички тях винаги има какво още да се вземе.

Дали обаче няма да дойде времето да се обединяват пак два етноса, живеещи на територията на сегашна България? Май една от ползите на „Крумовите закони” е била обединението на славяни и прабългари.
Историята е низ от събития.

1876 година, 14 април. В местността Оборище се състои събрание, което продължава до 16 април. Точно там се взема общо решение за хода и подготовката на Априлското въстание.

1062 години след смъртта на хан Крум имаме наченки на колективен орган, който взема общо становище по касаещи благото на българите, въпроси, или казано по-кратко Народно събрание. И тук има исторически спор за точния брой участници в това събитие. Има ли значение? „Пиянството на един народ” от тези години е много добре известно.

В историята нищо не е случайно?!

1879 година, 16 април. Учредителното събрание във Велико Търново финализира работата си с провъзгласяването на най-важния документ Конституцията.

Така се поставя началото на парламентарния живот в третата българска държава (...колко ли още български държави ще има?). Либерали и консерватори – това са двете политически групи. Колко просто и работещо. Кому са нужни десни, център, леви, а между тях още куп неосъзнати.

Заприлича малко на сегашния национален отбор по футбол. Записаният (вече) документ утвърждава частната собственост и личната неприкосновеност (забележете). Разделя трите власти. Утвърждава свободата на словото.

Ще кажете: Ама ние това много добре го знаем!

Има ли нужда от уроците по история?

2010 година, април. По-голям хаос в законодателството в България май не е имало. И тук изобщо нямам предвид кой точно е на власт. Бих искала да разбера каква ще бъде оценката на историците за символично наречената от мен „четвърта БГ”.

Как ли ще е представено пиянството на днешния народ?

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Урок по история?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414