Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Трагедията „Титаник“ не може да е минала без нас

Е-мейл Печат ПДФ

Най-голямата морска катастрофа в света е гибелта на пътническия лайнер „Титаник”. Почти столетие след катастрофата няма друг корабен инцидент, който да е бил обект на толкова многобройни изследвания и сюжет на десетки книги и филми.

Мистерия са както обстоятелствата за трагедията, така и огромният брой жертви. 15 април 1912 г. е белязан с гибелта на стотици хора, имали лошия късмет да пътуват на „Титаник”.

98 години след трагедията ето какви са фактите и хипотезите:

14 април 1912 година

• 09:00 – първо съобщение за айсберги – 42°с.ш. И 49-51 з.д.
• 13:42 - второ предупреждение - 41°51′с.ш. и 49°52′з.д.
• 13:45 - трето предупреждение - 41°27′с.ш. и 50°8′з.д.
• 19:30 - четвърто предупреждение - 42°3′с.ш. и 49°9′з.д.
• 21:40 - пето предупреждение - 42-41°25′с.ш и 49-50°30′з.д
• 23:00 - шесто предупреждение от "Калифорниън"
• 23:40 - "Титаник" се сблъсква с айсберг - 41°.6′с.ш и 50°

Мисля си, че не може да не може тази трагедия да е минала без нас – българите. Все пак, толкова предупреждение и накрая бум в айсберга. Ние сме такива, дебелокожи, или се правим на разсеяни, или си мислим, че ще минем между капките. Не, такава следа в случая няма, но каква е „българската връзка“ с крушението на „Титаник“?

15 април 1912 година

• 00:15 – първи подаден сигнал за помощ.
• 00:55 - пускат втората спасителна лодка и първата сигнална ракета
• 01:40 - изстреляна последната сигнална ракета
• 01:55 - спусната последната 20-та спасителна лодка
• 02:10 - изпратен последен сигнал за помощ
• 02:17 - изгасва електричеството
• 02:18 - "Титаник" се разцепва на две части
• 02:20 - "Титаник" потъва

Само за 3 часа се случва трагичната история на най-модерния пътнически кораб за своето време, обявен предварително за "непотопим", но потънал на 15 април 1912 г. Само за няколко часа загиват 1503 души пътници и екипаж. Спасени са 702.

Не може да няма българска следа. Ние сме си авантюристи и изследователи на света. Ние сме търговци и какво ли още не, няма как да не са пътували българи с този кораб. Пътували са и още как. Според различните източници между 38 и 50 души са българите на борда на „Титаник“.

Българската следа в трагедията е в двора на църквичката в троянското село Гумощник. Потъмнял от времето паметник пази спомена за 8 мъже, загинали в ледените води на Атлантика.

"В паметъ на загиналите въ Атлантическия окиянъ съ парахода Титаникъ въ 1912 г.", гласи надписа върху мемориала. Паметникът, увенчан с православен кръст, е издялан от гранитен къс, отчупил се от скала край Гумощник. Изграден е от роднините на загиналите скоро след вестта за гибелта им, уточняват от кметството в официалния сайт на селото на адрес www.gumoshtnik.com. В гранитната колона са изсечени имената на Пейо Колчев, Пенко Найденов, Илия Стойчев, Лалю Йонков, Марин Марков, Лазар Минков, Стойчо Михов, Недялко Петров.

Осемте мъже не фигурират в списъците на застрахователната компания „Лойд" и близките им не получават обезщетения.

Е, тук вече малко ми проблясва и си мисля - това е точно български късмет, били са там, пътували са, потънали са в океана, ама нали не са в списъка - няма обезщетения.

Българската връзка не свършва с тази следа. Ето го и най-интересното. Знаете, че музикантите са продължили да свирят докато корабът потъва. Малко от вас обаче знаят, че оркестърът е гастролирал в София преди да поеме поръчката да весели пасажерите на „Титаник“.  Дошли са по покана на новопостроеното Градско казино на ул. „Гурко". (Днес в сградата се помещава Софийската градска художествена галерия).

Начело на бенда е Уолъс Хартли. В разгара на софийските си изяви оркестърът получил оферта да замине за Саутхемптън, за да поеме ангажимент за първото плаване на "Титаник". Хартли приема и бендът се качва на борда. Свирят до последно, поддържайки духа на паникьосаното множество. В тяхна чест върху фасадата на "Филхармоник хол" в Ливърпул е поставена възпоменателна табела.

Втората любопитна подробност идва от слуха, че Уолъс Хартли много харесва един български кларнетист и го приема в оркестъра си. Тази легенда вече почти век се препредава от ухо на ухо сред по-старите музиканти, но не намира документално потвърждение. Този вариант обаче не е лишен от логика, като се знае тогавашната (а и днешна) практика оркестрите да се комплектоват до последния момент според условията на сключения договор. Не е сигурно и това, че Уолъс Хартли е наел за “Титаник” същите музиканти, с които е гостувал във Варна и София.

Няма да разберем истината! Както за този, така и за всички факти и хипотези около гибелта на „Титаник”, но българска следа има и този път не сме от „лошите” герои! На „Титаник“ сред смелите оркенстранти е възможно да е бил и един български кларинетист.

Българи или не, загиналите в тази трагедия са изключително много! Само те самите знаят цялата истина, а на нас – хората от бъдещето ни остава само да си спомняме и ако можем да намерим поуката!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Трагедията „Титаник“ не може да е минала без нас

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414