Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Колко успешна е „Мисия Лондон”?

Е-мейл Печат ПДФ

В петък (16 април) е премиерата на „Мисия Лондон” – най-новият български филм, който се явява и първата родна комедия в съвременното ни кино.

Въпреки предварителните прожекции и ранната галапремиера (13 април) все още не съм попадал на адекватно ревю за лентата. В новините на bTV показаха кратка анкета с журналисти, присъствали на медийния скрийнинг в началото на седмицата. Ето и някои от коментарите:

„Много е забавен филмът! Аз откровено очаквах някакви по-дълбоки проникновения, а той е много забавен”, казва Ваня Шекерова, сп. "Ева”. Уникално! Да разбираме ли, че филмът е тъп и смешен?!

„За нас беше неочаквано да видим толкова добре направен, заснет филм, без никакви издънки, смея да кажа”, заявява Мариана Първанова от в-к "Монитор”. „Филмът е станал и определено мисля, че ще се гледа”, обявява Людмила Дякова, гл. редактор сп. „Кино” (Има ли го още? Аз не съм си го купувал от 1999).

Филмът пристига от „Heathrow” на 16 април. Снимка: Яна Блажева, СИА ЕАД

Ясно е, че като медийни партньори bTV няма как да излъчат негативни мнения за историята. Лошото е, че сред коментаторите няма нито едно име, което да уважавам и на което да разчитам. С нетърпение чакам да чуя какво мисли Люба Кулезич за „Мисия Лондон”.

Тялото.бг са опитали да направят нещо като ревю на филма. Не им се е получило съвсем, но в текста на Мартина Панайотова четем: „Мисия Лондон“ определено е едно от събитията на сезона за родното кинематографично изкуство и като такова нямаше как да не стане генератор едновременно на големи надежди и типично българския скептицизъм.
Правейки съпоставка с останалите кино – продукции, родени на местна почва последните години, може да се каже, че за щастие филмът би могъл по-скоро да оправдае първото, отколкото да потвърди второто.”

Павел Чернев в ролята на Батката и Андреа като руски килър – нойзи екшън в центъра на Лондон - „Мисия Лондон”. Снимка: Жан Леточа, СИА ЕАД, 2009

Изключваме тромавите изречения и липсата на вроден усет за увлекателен разказ и виждаме, че самата журналистка не е съвсем сигурна дали е харесала филма. По-късно Мартина успява да посочи две ключови понятия в лентата: Гай Ричи и Бай Ганьо. Добра комбинация, която се изтъква непрекъснато.

За жалост дори във Фейсбук групата на комедията липсват връзки към други ревюта. Прочетох един текст на club.bg (от Добромир Янков), който си беше жив преразказ на сюжета, със слаба оценъчност и без какъвто и да било опит за анализ.

Роузмари Лийч в ролята на Кралицата пред Ролс-Ройс от гаража на двореца - „Мисия Лондон”. Снимка: Жан Леточа, СИА ЕАД, 2009

Ако вие сте се натъкнали на по-интересни материали или коментари – споделете ги тук, защото лично аз все още се чудя дали си струва да гледам филма на кино. Иначе –поздрави на разпространителите, които са осигурили дигитални прожекции на родната комедия. Продажбата на билети в кината Арена и Cinema City вече започна.

По наблюдения от трейлъра мога да кажа, че очаквам филмова версия на „Комиците” – голямо преиграване, пресилени шеги, но този път заснети с по-добър декор и с кинокамери. Дано да не съм прав, но рекламата наистина показва телевизионно ниво. Nice, а? Усещанията ми са, че великобританската забежка всъщност ще се окаже отговор на турската комедия „Реджеп Иведик” (което не трябва да се разбира като комплимент).

Стриптийз в ”Bayles club” - „Мисия Лондон”. Снимка: Яна Блажева, СИА ЕАД

Появи се и друго двайсет. „Най-чаканото заглавие в българското кино в последните години - "Мисия Лондон" отива на престижния кинофестивал в Кан, разкриха създателите на филма на пресконференция по повод излизането на комедията на родните екрани. Поне засега обаче филмът ще се прожектира само в предварителните кръгове на форума, макар режисьорът Димитър Митовски да е оптимист, че има всички шансове да попадне и в официалната селекция”, твърдят от avtora.com.

Коста Баничаров – Е`ся си еба майката!!! - „Мисия Лондон”, Снимка: Яна Блажева, СИА ЕАД, 2009

След като „Светът е голям…” спечели тонове награди, не бих се учудил ако и комедията на Димитър Митовски получи някакви статуетки от международни форуми. Тук поне българският език на главните герои е достоверен. Пък и си представям колко екзотична ще бъде българската диващина за западните критици.

Алън Форд a.k.a. Тухлата в ролята на Робърт Зиблинг от „Мисия Лондон”. Снимка: Яна Блажева, СИА ЕАД, 2009

И все пак се надявам, че репликата от „Мисия Лондон”: „Мразя българите” няма да премине в заключението „Мразя българските филми”, че засега е точно такава тенденцията.

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Колко успешна е „Мисия Лондон”?

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414