Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Кризата накара търговците да са по-мили

Е-мейл Печат ПДФ

Производството в България хич го няма – за сметка на търговията. Всяко второ гаражче е магазин, а МОЛ-овете никнат у нас като гъби след дъжд.

И въпреки че икономическата криза докара хиляди търговци на дребно до фалит, родната икономика продължава да разчита предимно на продажбата на стоки.

След като търговията у нас е толкова развита, нормално е да предположим, че и отношението към клиента ще бъде на ниво. Нали? Допреди година само недоволствах, че тук клиента не го бръснат и за 5 стотинки. Повечето продавачи бяха нагли, апатични, арогантни и неуслужливи. Проблемът се задълбочи след краткото ми посещение в Лондон миналия септември. Деветмилионният град прилича на мравуняк, навсякъде има тълпи от хора, но личното и позитивно отношение се е превърнало в норма. Консултантите се интересуват дали си доволен от покупката, добре ли си се чувствал в магазина им. Предлагат ти да се възползваш от всевъзможни акции, намаления… и всичко това се прави с огромно внимание и усмивка.

Месеци след почивката ми на Острова съжалявах, че не мога да получа подобно отношение по родните магазини. Бях убеден, че апатията е символ на българската търговия. За щастие май ще се окаже, че греша.

От известно време на касите в супермаркета ме питат дали съм доволен от покупките. Е, не го правят с нужния патос, но все отнякъде трябва да се тръгне. Забелязвам, че магазинерките стават все по-услужливи. Търсят по-малки номера на дрехите, които харесвам, дават оценки и предлагат удачни комбинации. Покрай кризата продавачите май осъзнаха, че клиентът е важен и че от него зависи тяхната заплата. Затова по принуда започват да променят отношението си към нас – потребителите.

Добро впечатление ми прави и фактът, че все повече възрастни хора не изпитват затруднения при работа с компютри и електронни системи за разплащане. Преди гледах скептично на по-зрелите консултанти, но напоследък те ми скриват шапката със светкавичните си реакции. Случва се да чета подобни коментари и по стените на моите приятели във Фейсбук. Чест обект на хвалби са банковите служители, които май първи въведоха европейските модели за работа с клиенти.

И докато сме на тема технологии – трябва да ви уверя, че те съвсем не са запазена територия за младите. Често се случва да попадам на един доста възрастен таксиметров шофьор, който използва Bluetooth хендсфрий, GPS навигатор и малък LCD телевизор с DVD плеър към него.

Така де, явно годините не са пречка нито за усвояване на новите технологии, нито за демонстриране на добро отношение. За второто „явление” обаче е важен и личният подход. Добрата дума наистина може да отвори (ако не всяка, то със сигурност) доста врати.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Кризата накара търговците да са по-мили

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414