Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Акция „Чистофайник”

Е-мейл Печат ПДФ

Общоградските акции за почистване не са новост за България. По-старите ги свързват с т.нар. „ленински съботници”, които се организираха около рождения ден на Ленин 22 април.

По-младите ги свързват със същата дата, която случайно съвпада със Световния ден на земята. За да бъдем точни, в много български градове вече се следва старата българска традиция- да чистим в навечерието на Великден. Има и „ударници”, където общоградски акции се провеждат не само през пролетта, но и през есента. Проучване на fortisimo.eu показа, че жителите на големите градове в България се отнасят положително към идеята заедно да подобрят жизнената си среда. Позитивната нагласа обаче върви ръка за ръка със скептицизма.

Не е въпросът само да изчистим, а по-скоро колко дълготраен ще бъде ефекта. Ще цитирам мнението на шуменеца Евгени Весков. „Замърсяването в цяла България е въпрос на поведението на хората и е един от проблемите в държавата ни, за който не можем да виним 100% управниците ни, а по-голяма вина имаме самите ние, които живеем тук. От една страна боклуците се изхвърлят по земята, от друга страна се унищожават (чупене, изгаряне) кошчета и казани. Лошо е когато виждаш как родител дава лош пример на детето си като изхвърля отпадъка си на земята вместо да го занесе до кошчето, което е на 5м от него.

Относно такива кампании за общоградско почистване - приемам ги, те дават пример, но за съжаление много често в такива кампании се включват хора, които не замърсяват. Като цяло считам, че имаме трудната задача да се превъзпитаме и да променим мисленето си, така че да ценим природата и да не замърсяваме. ”
Всъщност, българинът като цяло обича реда и чистотата поне що се отнася до собствения му дом.

И понеже колективният дух не е най-силната ни страна, може би най-работещата формула за общоградските акции по чистота е всеки да почисти пространството около дома си- пред и зад блока, тротоара, най-близката квартална градинка, да посади цветя или дръвчета пред собствения си дом.

Така облагородяването на личното ни пространство естествено и без излишен патос ще доведе до подобряване на градската среда. Впрочем и в селата чистотата не е на по-добро ниво от градовете- навсякъде има локални сметища, образувани най-вече от криворазбраното почистване на домове и градини.
Логично, надеждата и в тази тема е насочена към най-малките, които имаме всички шансове да научим ако не да чистят, то поне да пазят.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Акция „Чистофайник”

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414