Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Градски старчета

Е-мейл Печат ПДФ

Остаряващи граждани, скупчени в столицата и още няколко големи градове. Това е България през 2010. Постоянна тенденция към увеличаване на населението на София и намаляване на броя на жителите на повече от 20 области отчете статистиката.

Според официалните данни към 31.12.2009 в столицата са регистрирани по настоящ адрес над 1 милион 192 хиляди души, с населените места от областта „софиянците” стават близо 1 милион и четвърт.

На второ място сред предпочитаните за живеене градове е Пловдив. Трета остава морската ни столица Варна. Челната десетка на българските градове според брой на населението остава непроменена през последните години.

На четвърто място е Бургас, пети Русе. Следват Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, десетият град в България е Шумен. Най-сериозна тенденция към намаляване на населението през последните години от всички 28 области в страната отчитат във Видин. В областта живеят малко повече от 108 хиляди души. Естествено, икономическото развитие е право пропорционално на миграцията на населението вътре в страната. Западането на региона е и основната причина за „стопяването” например на Видин. Населението на България е 7 милиона 563 хиляди 710 души. От тях почти три четвърти са „граждани”, тоест живеещите в градовете са над 5 милиона и 400 хиляди души.

В цяла България жените са повече от мъжете, въпреки че в повечето области новородените момчета надхвърлят броя момичета. Тенденцията се обяснява с по-дългия живот на жените. Населението на България застарява, като в това сме абсолютно според тенденцията на стария континент. Нещо повече. Според последните данни на Световната банка около една пета от българите са на възраст над 65 години.

Това прави България страната с най-застаряващо население в ЕС. Средната възраст на българите е 42 години. Най-младо е населението на най-младата държава в Европа – Косово. Там има и най-висока раждаемост. Всъщност, по застаряващото си население България се приближава повече към развитите европейски държави. Тенденцията на застаряване на населението е валидна и за страните от Западна Европа като с най-бързо застаряващо население са Испания, Италия и Австрия.

През 2050 г. средната възраст на населението на Европа ще нарасне от сегашните 38 г. на 49 г. В средата на века Европа ще е с над 20 г. „по-стара” от Африка. Според анализаторите, негативната тенденция има изход и той е ускорен икономически растеж и сериозни реформи в здравните и пенсионни системи на страните.

Докладът на Световната банка отбелязва, че богатите икономики като Франция и Япония ще могат по-лесно да посрещнат предизвикателствата на застаряването, отколкото държавите в Източна Европа и бившия СССР.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Градски старчета

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414