ФортисимоПо-малко бракове, по-малко разводи!

Е-мейл Печат ПДФ

Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна зависи от личното светоусещане на всеки човек. Същото се отнася и по отношение на тълкуванието на цифрите.

В пъти е намалял броя на браковете през последния половин век. И през 2009 г. българите все по-рядко оформят юридически брачното си съжителство. В Шумен например през миналата година са сключени едва 601 брака – със 119 по-малко в сравнение с 2008. Логично- намалели са и разводите. 275 двойки са разтрогнали брака си през миналата година – с 64 по-малко от предходната.

Ще оставим на читателя да реши въпроса с чашата, а ние просто ще ви кажем още любопитни факти.

Най-предпочитания месец, в който съвременните българи се женят е август, месец, който в миналото е бил избягван за сватба. Според народния календар за сватбарско се е считало времето от Димитровден до Гергьовден, заради свързания със селското стопанство живот на предците ни.

Интересен факт е, че в наши дни двойките, в които съпругът е по-млад, стават все повече. Всеки четвърти новобрачен шуменец е по-млад от жена си. Най-голяма разлика във възрастта имат 46 годишна дама, прилъгала два пъти по-млад съпруг – на 23 години.

И за двамата това е първи брак, но статистиката мълчи дали случайно има връзка между голямата любов и имотното състояние на двамата.

Като „безразсъдно смело” бе характеризирано от шуменските журналисти заветното „да”, което са си казали в ритуалната зала най-възрастната шуменска булка през миналата година (75 г.), която за втори път се е врекла във вярност на по-млад със 7 години, но пък по-опитен с 1 брак съпруг. Е, ще кажете смелостта не е за всеки, лудостта също, но пък двете заедно помагат, особено в комбинация с жегата през август.

Все по-знойните български лета може би са една от причините да се изгради мост между Шумен и Рио де Жанейро. Казвам го, защото една бразилка е станала нашенска снаха през миналата година. Така, с Карнавала на плодородието през есента общите неща между градовете ни стават най-малко две.

За да приключим със сватбената статистика пък ще кажем, че за малко повече от 6 месеца от старта на електронното списание fortisimo.eu в рубриката „Моята луда сватба” влязоха 27 сватбени и една несватбена, но пак любовна история.

Очакваме още романтични разкази за нови и не чак толкова нови сватбени и несватбени преживявания, годишнини и въобще за всичко, за което вие – нашите читатели бихте искали да ни разкажете.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Моята луда сватба

  Популярно от Моята луда сватба

  Студио Трима

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Моята луда сватба

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Моята луда сватба Моята луда сватба По-малко бракове, по-малко разводи!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414