Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Никой няма право да критикува правителството

Е-мейл Печат ПДФ

Никой няма право да критикува правителството и княза е основната идея на готвения през 1887 г. законопроект за печата в България. В тъмните времена на вътрешно подтисничество при управлението на Стефан Стамболов – властта посяга на множество права и свободи на българските граждани.

Стамболовистите имат и много привърженици, които смятат, че е крайно време да се пипа твърдо и да се сложи ред в държавата. Дошло е време и на печата. Година по-късно законът е приет и мигновено са образувани около 12 процеса срещу главни редактори на вестници.

Впрочем начело на битката срещу посегателството над свободното слово не са толкова журналистите, колкото юристите. Любопитен детайл, подчертаващ осъзнаването на това конституционно защитено право. В представената в Шумен книга „Правораздаването в Шуменския край преди освобождението и първите десет години след това“ от Илия Евтимов – се разглежда тогавашната активност на българските юристи по обществено-политическите въпроси. Шуменският адвокат Атанас Краев, който поел защитата на един от обвинените главни редактори, дава следната оценка за закона за печата: „антиконституционен, невежествен, реакционен, мерзавски“.

И тогава сред тези, които предлагат съществуването на подобен закон има повече журналисти отколкото юристи. Преди години у нас имено журналистът и политик Волен Сидеров поиска приемането на закон за печата. Не ми стана ясно дали и новият председател на СЕМ Георги Лозанов иска закон за печата, но определено отговори нещо такова във вчерашното издание на „Отпечатъци“ на Мира Баджева.

Днешната власт също показва склонност към посягането на права и свободи на гражданите. Затова ни се иска и днешните юристи да бъдат на висотата на своите предшественици и да влязат в битката.

Екип на fortisimo.eu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Никой няма право да критикува правителството

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414