Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


„Икономиката икономична – дело на всеки!“

Е-мейл Печат ПДФ

В края на социалистическата епоха на България един лозунг придоби особена популярност. „Икономиката икономична – дело на всеки!“. Това беше заклинанието, с което официалната власт правеше опити да се пребори с абсолютната икономическа криза, в която бе изпаднала държавно-планираната икономика.

В същината си този лозунг ни призоваваше да пестим електрическата енергия, за да има достатъчно за предприятията, които пък движат икономиката. Ние и тогава си мислехме, че сме енергиен център на Балканите, но същевременно в страната имаше режим на тока. Спомних си за абсурдите да бориш икономическата криза със заклинания – докато се опитвам да намеря позитивното в шестдесетте антикризисни мерки, написани от синдикатите, работодателските организации и очертаващи се като актуалния план – лозунг на управляващите.

Икономичното поведение у нас отново е дело на всеки, а кризата сякаш реанимира вицовете. И докато властта пише заклинания и лозунги бизнеса разказва най-новия виц. В основата на сюжета е една петдесетолевка, дадена като депозит на рецепцията в хотел докато млада двойка проверява обзавеждането на стаите и съответствието му с романтичните повици на момчето и момичето. Тази петдесетолевка мигновенно е отнесена от рецепциониста на таксиметровия шофьор отпред. Забавени плащания за извършени транспортни услуги. Таксиджията също имал такива, но за плътски удоволствия с момичето от съседния тротоар. Тя доволно взела петдесетолевката и пъргаво я предала на рецепцията на същия хотел. Момичето не си платило последния път при ползването на стая. Асансьорът изведнъж изписуква и във фоайето влизат момчето и момичето, които бяха оставили петдесетолевката в депозит. Не били харесали стаята и мебелите. Рецепционистът им върнал банкнотата.

Забавно е нали? За времето, в което едно момче и едно момиче се поцелували, една петдесетолевка може да погаси толкова много задължения и дори и да не донесе печалба ще направи всички по веригата с една идея по-щастливи.

Незнам за другите петдесет и девет антикризисни мерки, но моля управляващите поне да изплатят задълженията си към фирмите за изпълнени от тях обществени поръчки.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично „Икономиката икономична – дело на всеки!“

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414