Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Той има белег на челото си...

Е-мейл Печат ПДФ

„Той има белег на челото си и сяда винаги на края.“ Така започва популярното стихотворение на Борис Христов „Самотният човек“, което Тодор Колев превърна във въздействаща песен през 80-те години на XX век. Спомням си, че някъде през пубертета, когато тийнейджърите стават особено чувствителни към външния си вид, се бях закахърил за моя белег на лицето.

Не знам как попаднах на някакъв библейски цитат, твърдящ, че ще се появи човек с белег на лицето, който ще оправи света. Макар млад и неразумен не стигнах до изкушението да открия себе си в това твърдение. Спомням си, че в ролята на този оправяч тогава прозрях съветския лидер Михаил Горбачов, който също има характерен белег на челото. Както и да е. Това е моят миг, в който погледнах на хората с белег на лицето по друг начин. Белязаният може да е белязан за велики дела! Дори малки белези като моя създават спомени, които са следствие от преживяване, породено от някакъв дискомфорт. А белезите на лицето могат да бъдат и доста по-сериозни. Как ли се справят тези хора?

Знаете ли че в България всяка година се раждат около 110 деца с цепнатини на устната и небцето и около 40 деца с други аномалии на лицето. Поради липса на информация 30% от тези деца са изоставяни от родителите си в специализираните домове, защото са твърдо убедени, че аномалията им е знак за умствено изоставане. Това нанася сериозна психо-травма на родителите и обрича децата на живот в институциите.

„Казвам се Гергана Йорданова, аз съм от Шумен и имам дъщеря на 1 годинка и 2 месеца, която се роди с едностранна цепнатина на устната и небцето. От осмия месец знаех, че дъщеря ми ще е с лицева аномалия. Прочетох в интернет за спецификата на храненето на такова дете, след раждането в родилно отделение също ми обясниха. Въпреки цялата предварителна информация, която събрах, се чувствах потисната и несигурна дали изпълнявам всички препоръки – детето ми почти не наддаваше, имаше проблеми с храненето.“

Гергана Йорданова

Това разказа за fortisimo.eu една от участничките в приключилото наскоро обучение „Родител за контакт“, организирано от Асоциация на децата с лицеви аномалии и техните родители – АЛА (www.ala-bg.org). Членовете на асоциацията твърдят, че 90% от децата с лицеви аномалии имат нормален интелект и лекувани по правилен начин имат всички възможности за реализация в живота.

АЛА е българска неправителствена организация, създадена през 1997 г., която сътрудничи с родители, пациенти и медицински специалисти с цел предотвратяване изоставянето на деца с лицеви аномалии и повишаване качеството на лечението им. Идеята за създаването на тази асоциация идва от група родители с намерението да се защитават интересите на децата пред здравните власти и да им се осигури максимално добро лечение.

 

„Родител за контакт“ е възможност за нови родители, които искат да поговорят с някого извън медицинския екип. „Помогна ми комуникацията с една майка, преживяла същия проблем“, продължи разказа си Гергана. „Разбрах, че има човек, с когото мога да говоря, който ме разбира и знае през какво минавам. Именно това обстоятелство ми даде необходимите сили и спокойствие. Срещнахме се и със специализирана медицинска сестра по храненето, която ни посети в дома ни. След подкрепата на семейството ми, помощта и контактите с тези две жени бяха най-важните моменти за мен. Готова съм да помогна и ще се радвам, да съм полезна и на други семейства, които имат нужда от подкрепа.“

 

Гергана вече е обучена и готова да бъде твоя родител за контакт. Тя с още по-голяма сила ще ти докаже, че белязаният може да е определен да извърши велики дела. Както и факта, че родителите на деца с лицеви аномалии не са единствени и сами.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Много се радвам, че малко , по малко стереотипите в България се разчупват. Сега вече започнахме (макар и плахо) да изговаряме на глас всичките си страхове и болки. Аз съм родител на две деца родени с лицеви аномалии и се гордея с децата си и АЛА, които много ни подкрепят в трудният ни път. От една година съм родител за контакт и съм щастлива, че мога да помогна с каквото е по силите ми. Не би трябвало нито една детска сълза да бъде пролята, заради страхове и предрасъдъци.Успех на новите родители!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Той има белег на челото си...

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414