Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мама е в Испания

Е-мейл Печат ПДФ

„Мама е в Испания“, една фраза, която често можете да чуете в българското училище. Има различни географски вариации на фразата (в зависимост от това в кой регион на България е това училище).

В южните части на страната мама е по-често в Гърция или Италия. Мама от северна България очевидно предпочита Германия, Холандия или дори Дания. Без да претендирам за особено сериозно проучване – мисля, че мамите от българското черноморие сега са основно в Лондон. Испания е избраната дестинация от шуменци.

Тези дни имам редовни срещи с учениците от три професионални гимназии, с които работим по проект на Шуменската търговско-промишлена палата по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ на Европейския съюз. Идеята на проекта е да повиши възможностите за реализация на децата в България, предоставяйки им допълнителни познания в областта на предприемачеството и гражданското възпитание. Така попаднах на дебати за отговорността към възпитанието на подрастващите от страна на съвременните родители. Спечели отборът, който защитава тезата, че родителите днес са доста безотговорни.

Не съм убеден, но споровете отвориха в мен друга тема. Безотговорна ли е мама, която се трепе в Испания, за да може баба да ми купи всичко необходимо за училище? Дали има родители, които хукнаха зад граница без да се замислят много на кого поверяват детето? Наши деца ли са децата на сънародниците ни, които не от хубаво хукнаха по света да изкарат прехраната си? Повярвайте ми, че това не са празни въпроси. Ама никак!

Или по-добре да спрем да го удряме на вяра, а да се опитаме да измерим мащаба на явлението. Педагогическият съветник в Професионалната гимназия по облекло и хранене в Шумен, примерно, си е направила труда и в часовете по физическо провежда кратки индивидуални анкети с всички ученици. Бавно и методично. Благодарение на нея знам, че в това училище има 58 деца, чийто един или двама родители са в чужбина. Това са 11,4% от целия състав. Защо да помолим и другите педагогически съветници да направят това?

Подозирам, че резултатите от това абсолютно безплатно проучване ще поставят спора на споровете в днешното българско училище. Ще дефинират в цифри онзи проблем, който стои в основата на нарушените взаимоотношения между родител, ученик и учител. Ще ни дадат по-рационално обяснение за агресията сред подрастващите, нарастващите неизвинени отсъствия в училище и тоталното нежелание на българските ученици да се реализират по родните си места.
Все пак… „мама е в Испания“.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: vesti.bg)

P.S. Тези дни министърът на образованието и науката Сергей Игнатов отвори обществената дискусия относно проекта за нов закон за българското училище!

 

1 коментара

 1. Е то скоро тук и деца няма да се раждат,нали младежите ни не от хубаво стегнаха багажите и тръгнаха да търсят насъщния си,където го има.За тези деца просто съжалявам,но така ще е оттук-нататък.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Мама е в Испания

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414