Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Фестивалът на българския театър ще представи най-доброто

Е-мейл Печат ПДФ

Ако искате да сте в час с българския театър и да видите на живо най-известните и нашумели български актьори, режисьори и драматурзи елате в Шумен през май. От 11 до 17 май близо 300 театрални знаменитости ще преминат през първата театрална сцена у нас в програмата на XIX издание на фестивала „Нова българска драма”.

Цветът на българския театър ще се конкурира в дванадесет спектакъла, селектирани за конкурсната програма. Три от тях са в паралелната програма на гостите от Будапеща (Унгария). Фестивалът ще открие на 11 май театърът домакин „Васил Друмев“, който е избрал за целта хитовите си спектакли за сезона – „Гераците” на голямата сцена и „Откат” на камерната. В следващите дни е ред на гостите от столични и извънстолични театри - Малък градски театър „Зад канала”, Театър „София”, Театър „Българска армия”, Театър „199“, Младежки театър „Николай Бинев”, Театрален колеж „Любен Гройс”, Театър „Възраждане”, драматичните театри на Сливен, Пазарджик, Плевен и Пловдив. В направление „Авторски прочит” са селектирани 4 пиеси от български автори, които ще се борят за наградата за драматургия.

Най-добрите български постановки, актьори и режисьори ще бъдат оценявани от пет членно жури, чийто състав потвърждава престижността на феста. В него са включени обичаните български актьори проф. Цветана Манева и Йосиф Сърчаджиев, драматургът Явор Койнаков, театроведът Розалия Радичкова и режисьорът Стилиян Петров.

Фестивалът нямаше да е български, ако няма проблем с парите. Едва ли ще изненадаме читателя с новината, че финансирането куца. Общият бюджет е в размер на 55 000 лв., а засега са осигурени 45 000. Министерството на културата досега не е отпуснало никакви средства, въпреки че е съорганизатор на Друмевите театрални празници.

Директорът на шуменският театър и председател на сдружение „Нова българска драма” Илия Раев е изпратил писмо до министър Вежди Рашидов, в което настоява за ежегодна държавна субсидия на уникалното по рода си театрално събитие. „Със или без парите от министерството фестивал ще има“, категоричен е Илия Раев. Подобна позиция на Министерство на културата обаче е без прецедент в историята на единственият фестивал за нова българска драматургия. 

Въпреки кризата е крайно време да се настроите за празници. Шумен е прекрасен през май, а и „ходете на театър, че другото е вятър”!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Фестивалът на българския театър ще представи най-доброто

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414