Фортисимо – това е лично!Близката красота на България

Е-мейл Печат ПДФ

Българската природа е красива по всяко време на годината, но разходката из планината в активните туристически сезони (лято и зима) крият риска да вървите по горските пътеки, вклинени в плътна колона от хора.

Така дори емоцията от все още живата традиция да се поздравяваш при среща дори с непознати може да ти се стори отегчително задължение подобно на наздравица на коктейл. В ранна пролет обаче Балканът е притихнал и все още тайнствен. А какво по-добро място за почивка през април от град Априлци?

Тук ще намерите както подходящи места за настаняване на достъпни цени, така и търсеното от все повече жители на големите градове спокойствие. Градчето се намира почти в центъра на България, което го прави бързо и лесно достъпно от всяка точка на страната. От Априлци тръгват много от привлекателните маршрути в Стара планина, сред които и за върховете Ботев и Марагидик. Ако обаче сте по-лежерно настроени към пролетната си почивка, вероятно ще ви достави удоволствие един около двучасов, лек и приятен преход до водопада Видимско пръскало.

С кола се стига до ВЕЦ „Видима”. После тръгвате по чакълеста пътека покрай реката. Няма как да се объркате, защото това е една от най-добре направените екопътеки в България, сред малкото примери на благотворна човешка намеса в природата. Екопътеката „Видимско пръскало” върви успоредно на река Пръскалска, минава през букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80 метровия водопад.

По маршрута има информационни табели за животните и растенията в ПП ”Централен Балкан”, има обособена „Зелена класна стая” с огнище, където предвидливите туристи с пълни раници могат да си направят пикник. Но яденето и пиенето могат да почакат. На отиване по-добре просто поспрете за кратка почивка и продължете нагоре. Екопътеката пресича на няколко пъти реката, но благодарение на красивите мостчета ще останете сухи.

В края на прехода ще бъдете възнаградени за усилията от красивата гледка на водопада. И тук има подходящи за почивка пейки и масички. Всъщност, маршрутът е изключително подходящ дори за 5-6 годишни деца. Те ще научат много за животните и растенията на Стара планина, а и почти няма опасност да не издържат прехода. Предимството на пролетната разходка е и пълноводието на водопада.

През лятото има опасност да не го видите в пълния му блясък. Всъщност за Априлци и Видимското пръскало ще ви бъде достатъчен и един уикенд, така че оправданията за липса на време не са актуални. Красивите места в България най-често са много близо до нас.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Близката красота на България

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414