Фортисимо

За цената на истината

Е-мейл Печат ПДФ

Има ли истината цена? Това е въпросът, споходил ме след поредното риалити в национална телевизия. Толкова ли струва наистина да станеш за резил „пред цяла България”, според наложилото се и твърде дразнещо клише?
В истината ли ще е проблемът да премина през градските улици след разговора си с Витомир Саръиванов? Мисля, че тук въобще не говорим за истината. И не защото приемам тезата на съмняващите се, че става дума за нагласена работа.

Просто смятам, че истината няма цена. Това е абсолютна категория. Като свободата. В чистия й вид за нея се умира. Тя се изповядва и защитава. Не се крие. Тя се предлага, налага, понякога натрапва – но не се продава.

Всъщност говорим за тайната. В поредния „социален експеримент” на телевизията става дума за тайната. Става дума за онези натрупани образи на жени и мъже, житейски ситуации, тежки думи, а нерядко и шамари, които мъчат спомените ни. За онова, което искаме да забравим, но не можем, и затова го крием. Има и хубави тайни, които хич не искаме да забравим, но отново старателно пазим. За разлика от истината, тайната задължително променя живота на хората, свързани с нея. Абсолютният характер на истината дава възможността тя просто да не бъде приета. Но тайната - ех, как само може да трещи. Когато си е истинска тайна.

Другото качество на тайната обаче е, че тя си остава такава до време. Тя е мимолетна. Има срок на годност. После изветрява, дори да не е била доброволно разкрита. В един момент тайната просто няма значение. Промяна в обстоятелствата или в обкръжението, смяна на ценностите или на житейския ни мироглед… Просто в един момент съзнателно прикриваното вече няма значение.

Това продават участващите в шоуто по телевизията. Изветрели тайни, които вече не ги засягат. Нещо, което склерозирал ваш роднина ще стори без пукната пара и обикновено под формата на родов завет.
Брилянтен пример за това как твърде личното може да бъде и без никакво значение. Тоест – да го дават по телевизията.

За fortisimo.eu от Иван Капралов

 

2 коментара

 1. Браво ! Интересен "поглед" по темата и повод за размисъл. В това забързано и динамично време като че ли все по-малко се замисляме колко и как ни влияят и променят медиите.
 2. Гледах само първото предаване от това "реалити " - не ми хареса / даже ме подразни / ,но написаното тук обяснява най -добре / дори и за пред мене си / ЗАЩО....Натоварват ме такива предавания и не виждам защо трябва да ме занимават с хорските наистина тайни - тяхна работа...мен какво ме бъркат кой с кого,защо и как или какво си е мислил...Какви ти тайни,истини като дори и за няколко си хиляди се правиш на "ЧЕСТЕН "....

Добавете коментар

Щрак

Представянето

Vexell

В кадър

Фортисимо е нашият живот в Интернет.
преди 1 час from twitterfeed
Twitter
You are here: Home

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Шуменски Показател - електронен вестник

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414