ФортисимоСъществува ли сватбен туризъм?

Е-мейл Печат ПДФ

В „Моята луда сватба” днес ще представим една сватбена агенция от Велики Преслав. Интересът ни бе провокиран от спецификата на сватбите в по-малкия град, още повече че става въпрос за старопрестолна столица, в която има всички шансове да се развива и т.нар. „сватбен туризъм”.

Младите собственички на Парти агенция „PG” Цветелина Александрова и Милена Иванова имат куп свежи идеи и са готови да подадат ръка в организацията и реализирането на всякакъв вид тържества. От интервюто с Цвети ще разберете, че те отделят голямо внимание на всеки детайл, а снимките доказват, че украсата и аранжировката имат огромно значение за една красива и запомняща се сватба.

Това интервю е само началото. Очаквайте интересни сватбени истории и предложения от fortisimo.eu и Парти агенция „PG” .

Мина Денева: Кога създадохте Парти агенция „PG”?

Цветелина Александрова: Парти агенция „PG” е създадена през септември 2008 година. Идеята за създаването й възникна съвсем случайно. Аз се занимавах с дистрибуция на сувенири, опаковки и сухи цветя. Един ден ми бяха останали доста сухи цветя и реших, че мога да ги аранжирам в различни кошници и кашпи. Опаковах ги и ги предложих в магазините, които зареждах с опаковки и сувенири. За мой късмет, клиентите ги харесаха и бързо ги закупиха. И така почнах да правя най-различни неща и аранжировки. Всяка от тях носеше своето настроение. Имам над 300 вида направени за различни хора по различни поводи. Много се зарадвах, когато клиентка ми каза, че мои аранжировки са купени за подарък в Румъния. Тогава с моята приятелка и съдружничка Милена решихме, че можем да пробваме нещо в по - голям мащаб. На кафе обсъдихме какво може да се направи в нашият малък и красив град. Нещо, което да е единствено. Разбрахме, че през месец септември има сватбено тържество, което не е аранжирано. Свързахме се с домакините на тържеството и решихме да им подарим един прекрасен сватбен ден. Това беше първата ни сватба. След този ден гости, които са присъствали на сватбата ни потърсиха за своето тържество. Това са Мими и Димитър от Шумен.
И така една сватба, втора, трета и се почна.

Мина Денева: Кои са най-интересните сватби, които сте организирали досега?

Цветелина Александрова: За нас всяка сватба е интересна по своему. Защото всичките са различни и индивидуални. Всяка носи своето настроение и своя тематика. Например, българка живееща в Португалия се свърза с нас и искаше да организираме всичко за сватбеното тържество на сина й. От бутониерите, аксесоарите до самото аранжиране на тържеството. Това беше изненада за младоженците. Те нямаха представа какво ги очаква. Като дойдоха в заведението бяха очаровани. Правили сме и сватба по руски със всички обичаи , аксесоари и традиционно меню.
Сега на втори април правихме сватба в зала в село Мокреш. Такова нещо не беше правено до сега там. От една голяма мрачна зала направихме сватбена декорация, която очарова младоженците и придаде настроение на гостите на това тържество. Всякакви случаи сме имали и се надяваме да имаме.

Мина Денева: Колко време по-рано трябва да започне подготовката на една сватба?

Цветелина Александрова: Подготовката за сватбата е добре да започне поне месец преди големия ден, но сме подготвяли всичко и за пет дни.

Мина Денева: Наясно ли са младоженците какво да искат или сватбеният агент ги насочва?

Цветелина Александрова: Към всяка двойка се подхожда по индивидуален начин. Прави се индивидуален проект според вкуса, предпочитанията и възможностите им. При нас са идвали такива младоженци, които знаят точно какво искат и как го искат. Има и такива, които изцяло се доверяват на сватбения агент. За това се правят консултации. По всяко време до приключването на сватбата сватбеният агент е винаги на разположение на младоженците. За нас е много важен диалогът за уточняване и на най-малкия детайл по организирането и аранжирането на сватбеното тържество.

Мина Денева: Има ли мода в организацията на сватбите, в числеността на гостите, в тоалетите на младоженците?

Цветелина Александрова: За мода не мога да говоря. Според моите наблюдения се забелязва тенденция за нестандартни сватби.
Типично български сватби с носии. Смесване на европейски стил сватби с български стил. Включване на елементи към сватбеното тържество, които не са типични за българската народна сватба, но са доста атрактивни и интересни за младоженците и гостите. Например шаферки и шафери в цвета на сватбеното тържество. Често се правят вече ергенски и момински партита. Предпочитаните цветове са по- ярките и по – авангардните – синьо, зелено, жълто, червено.

Мина Денева: Имате ли опит в т.нар. „изнесени бракове”, когато ритуалът се провежда например на старините във Велики Преслав?

Цветелина Александрова: Не съм водила изнесен брак, но никога не е късно. Винаги има първи път. Смятам,че ще се справя! Велики Преслав има уникална природа и смятам, че изнесени бракове могат да се правят не само на старините.

Мина Денева: Би било интересно да разкажете за двойки, които не са от Велики Преслав, но са избрали да сключат брак в града заради факта, че е втората българска столица?

Цветелина Александрова: Имахме двойка, която се запознава чрез скайп в интернет. Плами е в България, а Влади в Америка. Той се връща заради нея да я види на живо и осъзнава, че това е жената на неговия живот. Влади спазил традицията, като поискал ръката на своята съпруга от баща и по скайп. След това избрали старопрестолния град за своето сватбено тържество, което беше много вълнуващо.

Мина Денева: Доколко е силна традицията в българските сватбени ритуали? Повече ли се спазват ритуалите в по-малкия град?

Цветелина Александрова: Да, мога да отбележа, че тук се спазват доста от българските обичаи. Бръснене на младоженеца, вземане на кум, прибулване на булката и още много традиции и суеверия свързани с българската сватба. На последната сватба, която аранжирахме ,младоженците си бяха поканили „Виевската фолк група”. Държаха на българските ритуали, българските традиции, българската кухня и българските народни песни.

Мина Денева: Кой е „сезонът на сватбите” и има ли такъв?

Цветелина Александрова: За любовта сезон няма. Аз и моята колежка сме отворени за идеи, иновации и нестандартни сватби. Ще откликнем на всяко запитване, независимо от кой град е и ще работим единствено за „твоят” сватбен ден. Смятаме ,че всяка една сватба трябва да е различна и индивидуална, само и единствено за определената двойка. Защото това е „техният ден” – „ Тяхната луда сватба”.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

2 коментара

 1. Моите уважения към труда на момичетата. За малък град като Велики Преслав нещата са що-годе прилични. Но човек трябва да внимава докъде стига в амбициите си, за да не става смешен. За изнесените бракове ми е думата. За там "не става само с ядене, иска се и акъл", че и административни познания, визия, дикция, артистичност и други подробности. Неслучайно хората си избират церемониалмайстор. Ако беше лесно, всяка общинска служителка щеше да го върши.
 2. На този коментар ще отговоря с усмивка. ->>"не става само с ядене, иска се и акъл" В тези думи си личи , кой колко интелект притежава и до къде стига човешката злоба . Бъди жива и здрава и дерзай!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Моята луда сватба

Популярно от Моята луда сватба

Студио Трима

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Моята луда сватба

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Моята луда сватба Моята луда сватба Съществува ли сватбен туризъм?

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414