Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Най-касовият български филм няма да излезе на печалба

Е-мейл Печат ПДФ

Вестник „Капитал” прескочи критичния анализ на комедията „Мисия Лондон” и се насочи към неоспоримите данни, свързани със суми и брой посещения в киносалоните у нас. Оказа се, че продуцентите на филма не искат да издават детайли от бюджета на родната лента.

Склонни са да се хвалят само с рекордните постъпления. Те обаче не могат да превърнат българското филмопроизводство в успешен бизнес. Звучи странно, но е така.

Шумно беше заявено, че „Мисия Лондон” е най-касовият български кино проект за новото хилядолетие. Само за три дни събра 355 хил. лв. от продажба на билети. За сравнение – досегашният първенец „Дзифт” успя да прибере за цялата си обиколка по  екраните едва 256 хил. лв. От екипа на „Мисията” дори се хвалят, че през първия си уикенд са се доближили до резултата на глобалния рекордьор „Аватар”. Даже са го надскочили, ако съотнесем зрителите към броя на екраните, на които е показван филмът.

„Мисия Лондон” разби и още едно постижение. Със своите 2.74 млн. лв. стана българският филм с най-висок бюджет. Продуцентът-режисьор Димитър Митовски обаче не дава отчет за нито една похарчена стотинка. Това е странно, тъй като в основата на огромния проект стоят парите на данъкоплатците, тоест нашите пари. Не знаехте ли?! Спокойно, така било в цяла Европа. Но пък в България процентът на държавната субсидия за кино е най-висок – до 70%.

На „Мисията” не са ѝ стигнали държавните пари, на стойност 1.31 млн. лв. (около 50% от общата сума, дадена за производството на комедията). Търсени са и други инвестиции. Продуцентската къща SIA е получила субсидия от два европейски фонда – EuroImage и програма Media. Естествено – не е ясно колко са взели оттам.

На всичкото отгоре лентата се явява международна копродукция, в която участват частни компании от общо пет страни. И тук не разполагаме с точни цифри. Трябва да се задоволим с обобщението, че от Унгария и Македония идват 12% от средствата, а Швеция и Англия дават 10%.

 

Има ли вариант „Мисия Лондон” да възвърне инвестициите си от 2.74 млн. лв.? Досега най-гледаният филм на кино у нас е „Аватар” с около 400 хил. зрители. Ако родната комедия успее да достигне този рекорд (което е напълно невъзможно) – максимумът от реализирани постъпления ще бъде 2,4 млн. (при средна цена на билетите от 6 лв.). Половината от тези пари обаче ще останат в мултиплексите. С останалите 50% се покриват първо разходите за копия, разпространение и реклама. Представете си колко малка част от сумата ще стигне до продуцента.

Остава отворен въпросът защо се снима филм за 2.7 млн., който ще възвърне в най-оптимистичен и нереалистичен план половината от вложените в него средства. Възможностите за допълнителна продажба са толкова нищожни, че въобще не си струва да ги коментираме. Както и PR съобщението, че „Мисията” щял да участва на фестивала в Кан – бързо можем да проверим, че той не е в официалната селекция. Всичко останало е ала-бала!

Удачно е да се запитаме още защо е било нужно да се използват услугите на Томас Арана („Поверително от Ел Ей”) и Алън Форд („Две димящи дула”, „Гепи”), след като присъствието на тези утвърдени имена във филма е просто излишно.

Факт е, че „Мисия Лондон” накара българите да отидат на кино. От веригата кина Синема Сити споделят, че въпреки ниските оценки на филма в сайта им, аудиторията му е намаляла едва с 5% през втория уикенд (23 – 25 април). Пълните зали обаче не са гаранция за адекватен бизнес. Ако бюджетът на родната комедия беше 200 хиляди (с колкото бе направен „Източни пиеси” на Камен Калев), то сметките щяха да излязат. Сега обаче ще трябва да преглътна факта, че с парите ми (ни) от данъци Министерството на културата финансира опитите на Димитър Митовски да режисира твърде скъп филм, с доста спорни качества.

„В Европа се прави кино с държавни пари, защото от него пари не могат да се върнат, а държавите правят кино, защото е част от тяхната културна идентичност. И тези пари са пари за култура”, защитава се Митовски. Това твърдение ми прилича на поговорката, че извинението е като задника – всеки си го има.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

5 коментара

 1. Малко некоректно е да се сравняват "Аватар" и "Мисия Лондон" ! Или "Троя" и "Мисия Лондон". Разликата е в светлинни години, в пъти повече в полза на "Аватар", както в технологично отношение, така и в замисъл, монтаж, операторска работа, актьорско присъствие и режисура. Нещо повече,някои хора си мислят, че е успех нещо, което все пак се е гледало на български екран. Но тук, продуцентите на "Мисия Лондон" не отчитат факта, или просто не искат да го признаят официално, че "Аватар", "Троя" или който и да било от филмите, които споменават по-горе, имат многократно по-голяма посещаемост в световен мащаб и многократно по-големи приходи за един уикенд, или за цялото си разпространение, отколкото нашия "Мисия Лондон". Не е коректно да се пише и да се сравняват "Аватар" или "Троя" с "Мисия Лондон". Жалки са приходите от 300 000 лева за един уикенд, сравнени с милионите в долари, направени за един уикенд от "Аватар". ОТНОВО ЗАПОЧВАМЕ ДА ИЗБИВАМЕ БЪЛГАРСКИ КОМПЛЕКСИ СЪС СРАВНЕНИЕТО "МИСИЯ ЛОНДОН" - "АВАТАР" ИЛИ "ТРОЯ". Нека да сравняваме "Мисия Лондон" по-скромно, с някой български филм от последното десетилетие например! "Аватар" и "Троя" са много "голяма лъжица" за екипа реализирал "Мисия Лондон". По-полека го давайте!
 2. Нашият филм "Мисия Лондон" е поредният български тесногръден опит да се направи нещо. Не отричам, че има сръчно заснети епизоди и че екипа е положил доста труд и усилие. Но оправдано ли е това усилие, след като отново се задълбаваме в една съмнително смешна и най-вече тясно - българска история, която би развълнувала и то под въпрос, само някои от нас - българите. Нещо което би било смешно само на нас българите. Така не се прави филм за световния пазар. Освен това продуцентите на филма са хвърлили сумати пари в реклама за българския пазар. Толкова много реклама, че чак става досадно. Логично е тази масирана реклама, PR и толкова много спонсори и медийни партньори да вкарат зрителите в залите веднага след премиерата. Но много скоро аз прогнозирам, че зрителите на "Мисия Лондон" ще намалеят драстично. Ще намалеят драстично, защото филма е малко по-добър от посредствен. Но пак си остава посредствен. Защото положителните нагласи от романа на Алек Попов са едно, рекламата също събужда зрителския интерес, но филма не представлява нищо повече от поредната, сравнително сръчно скроена, но дребна българска история, която определено няма да развълнува много хора, особено извън България. Хората по света се интересуват от филми, засягащи теми, които са или по космополитни, или по-близки до техния манталитет, обичаи, до техния свят, а не от разни нашенски тъпотии. Освен това хората по света харесват оригинално заснети и талантливо режисирани филми, нещо ново, нещо по-различно, а не разни филми със съмнителни художествени качества.
 3. В "Мисия Лондон" няма нищо оригинално, нищо ново, нищо различно от това, което досега сме гледали - все едно сме го гледали този филм някога преди, ама в друг вариант. Говоря и за визията,и за режисурата, и за актьорската игра, монтажа и операторската работа. Някои хора пишат - "професионално е направен филма"... Ама хора, в България има много професионалисти и режисьори и оператори и музиканти и много още. Но това не е достатъчно за да направиш добър филм! Трябва и талант, трябват и много други неща, които в "Мисия Лондон" липсват. А трябва и повече професионализъм. "Мисия Лондон" все пак доказа, че многото пари, вложени във филм имат значение, но това е също много недостатъчно за да се направи наистина добър български филм. Хубаво би било, продуцентите на филма и режисьора Митовски да не парадират толкова с този "успех" на "Мисия Лондон" в България и да не се тупат толкова в гърдите, защото излишното самочувствие и позьорството, както и излишния шум около филма, ще им изиграят неприятна шега. По-скромно - по-хубаво! Ясно е, че всичко е PR и реклама, ама по-скромно, за да не се получи обратния ефект от рекламата. Скромен е и самият филм "Мисия Лондон". Според мен не е успех, а поредната посредствена "боза", но този път опакована в много реклама и направена с доста пари. Нека творците и продуцентите на този филм да не ми се сърдят, това е все пак едно лично мнение, но споделено и от много мои приятели и познати!
 4. Когато се парадира с касов успех на български филм, все пак трябва да се има предвид, че една българска комедия от 1982 г., се превърна във филмов хит за всички времена в България. И това е филмът на големия български режисьор Людмил Кирков - "Оркестър без име". Филмът, направен през 1982 г. , се радва на огромен успех, както на времето, така и сега! Дали "Мисия Лондон" би имала такъв зрителски и касов успех в продължение на 28 години? Не, според мен! "Мисия Лондон" е доста семпъл филм. Похвални са все пак опитите да се възроди българското кино и да се правят български филми. Но не е нужно само желание - трябва и талант! Все пак, както сме чували - "Количеството поражда и качество". Дано да е така!
 5. Според мен, сравнително високата гледаемост /за българските мащаби/ на "Мисия Лондон" се дължи не на художествените качества на този филм, а на добрия МАРКЕТИНГ. Защо? Защото никой не се е сетил в последните 10 години, или ако се е сетил, все пак не е направил филм-комедия. Комедията е жанр, колкото тъп и първосигнален, толкова и харесван от много хора, особено в България. "Мисия Лондон" не е моя тип комедия, прекалено се пародира, прекалено издиша на места и т.н. Лично аз харесвам френския тип комедия, образци от която намирам за най-добрите комедийни филми в световен мащаб. Но така или иначе, известният успех на "Мисия Лондон" в България, според мен, се дължи на добрия МАРКЕТИНГ, вложените много пари /за български филм/ и масираната реклама, в която са хвърлени също много пари, както и многото медийни партньори, в това число много гледаната телевизия bTV. Без всичко това, "Мисия Лондон" щеше да мине и замине по екраните с ограничен зрителски интерес. Ще бъде интересно дали "Мисия Лондон" ще може да си възвърне вложените пари за направата на филма, както и за PR и рекламната кампания. Дано да успее. Но въпреки известния касов успех, филма не притежава сериозни художествани качества и е доста посредствено направен.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Най-касовият български филм няма да излезе на печалба

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414