Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Предай нататък!

Е-мейл Печат ПДФ

Има периоди, в които нещо не ти дава мира, нещо ти стои в главата и звъни. На закуска пред телевизора или по време на работа. В претъпкания автобус или на опашката в магазина. Стои ти една дума или цял израз от нещо неизживяно лично, но разказано, споделено.

Днешната ми разходка в Интернет, нарочното присъствие в социалната мрежа Фейсбук, му даде име. Любим филм от недалечното минало, група във Фейсбук, споделена фраза с колегата ми преди дни – Предай нататък!

Миналата седмица в нашия град гостува психотерапевта Мадлен Алгафари. Мое любимо лице, жена която завладява по неповторим начин аудиторията. Отново пропуснах личната среща с нея. Така и не можах да направя необходимото, за да освободя тези два часа, в които можеше да я послушам. Мадлен гостува в Шумен по покана на общината, като участник в семинара „Училището за родители”, чиято основна цел е да фокусира вниманието на учители и родители върху въпросите за детското насилие и превенцията на агресията сред децата.

Така де, пропуснах, за което още ме е яд. Като малка компенсация, след работа реших да разходя малко по-дълго сина си из града. На връщане на улицата срещнах две приятелки, които много развълнувано коментираха нещо. Присъединих се към тях и разбрах, че са били на семинара с Мадлен Алгафари.

Изглеждаха като деца, които са били в лунапарк. Надпреварваха се да споделят емоциите си. Разказвайки една на друга, всъщност разказваха на мен, но и се опитваха да запомнят съветите на Мадлен. Посоките и вратичките, от които всеки родител има нужда. Как да реагира, когато детето се инати, когато хвърля играчки, когато плаче за дреболии и замахва да удари, когато плаче нощем. Дори когато след като си обяснил хиляда пъти, то продължава да прави и да прави „забранените” според нас, възрастните, неща.

Сигурно е, че не си даваме сметка, че непрекъснато повтаряме на децата си: „не прави това, не ходи там, не пипай, не хвърляй, не късай, не говори така, не плачи… не… не…”. Не можем обаче да ги предпазим от всичко. И когато даваме напътствия и съвети, слагаме забрани, а не предлагаме алтернативи. „Добрият родител не предпазва от падане, а пръв превързва рани”, това казва Мадлен Алгафари.

Ей, не спряха да говорят тези момичета, но пък и аз, пропусналата срещата, исках да чуя още и още. Дори разказани от тях, думите попадаха точно на място, записваха се в главата ми, оставаха... На какво да учим децата си? Едва ли ще е достатъчно само това, което чуем на една среща. Но е хубаво да знаем за положителните практики, за полезния, добрия опит.

Да правим всичко, под формата на игра съветва Мадлен Алгафари. Така се помни по-лесно, а е и толкова приятно. Да използваме положителни изречения, така се поощрява детето. Да споделяме нашите успехи с детето си, да му показваме колко е хубаво да си щастлив. Защото то е нашето огледалце и ни отразява, защото ни подражава. Да го научим да се самоутвърждава. Колко е щастливо моето дете, като му казвам, че е най-умното, най-красивото, най-доброто момче. Да научим детето си да мечтае. Да го научим да твори, да създава, защото ще е щастливо, ако е полезно. Да го научим, че положените усилия са също толкова важни, колкото и резултатите. Да го научим да има добра, положителна самооценка, защото така ще стане самоуверен и добронамерен човек. Да го научим, че не винаги ще бъде щастливо, но трудностите и болката са част от порастването и са уроци. Да оставим детето си да намира само решения и да го хвалим за това. Да не го оставяме да зацикля много върху болестите си, за да ни манипулира с това. Да стимулираме това, че е гъвкаво и че дори когато отстъпиш, може да е печалба. Да му покажем, че в този свят, приятелствата са важни и да го научим да ги създава. Непременно да го научим да уважава и приема тялото си – там са нашите чувства, емоции, сексуалност. И да го обичаме много! Да му вярваме! По-големи уроци от любовта и вярата няма. Обичаният човек вярва в себе си.

„Има само две абсолютно трайни неща, които можем да завещаем на децата си, според Ходинг. Едното са корени, а другото – криле” така припомня Мадлен Алгафари. Благодаря, Мадлен!

Бях много благодарна, че чух тези неща, макар и преразказани от моите приятелки. Някои вече знаех, други получих като нов урок. Бях много благодарна, че имаше кой да ми ги разкаже така въодушевено. И си обещах и аз да ги разкажа на други. Защото знаете играта – направи добро и предай нататък!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Предай нататък!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414