Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Фантазията на Старите Българи (ФСБ)

Е-мейл Печат ПДФ

Популярната през 80-те години българска рок група ФСБ изплува от спомените и се превърна в нарицателно за сбъднатите Фантазии на Старите Българи за различната музика, която загубихме някъде през 90-те.

След публичното представяне на последния албум на ФСБ по електронната поща или чрез Скайп захвърча кратко и ясно послание – http://music.fsb.bg/album/fsb-2. Винаги оборудвано с коментар: „Побърках се“, „Направо не е за вярване“, „Най-после“.

Музикантите Румен Бояджиев, Иван Лечев и Константин Цеков пуснаха в Интернет последните си 15 парчета и обявиха, че в знак на протест няма да търгуват с музиката си, а ще я предоставят на публиката безплатно. „Когато на времето за първи път бях в Съветския съюз се поболях, отслабнах със 7 кг, защото осъзнах, че сме на грешната страна. Сега виждам, че всички ние пак сме на грешната страна“, заяви самоиронично Румен Бояджиев.

Право на тези думи могат да имат само творци от ранга на ФСБ. Представете си подобно претенциозно изказване от Азис. Това би минало границите на и без това преминалата граница на добрия вкус персона на краля на чалгата. Нямам силата да вляза в спор за ползите или вредите от властващия днес комерсиализъм с хора, които са оформяли естетиката ми.

Защото знам, че песните на ФСБ са били мой критерий за качество в музиката. Защото помня, че песните на ФСБ събуждаха нови усещания в мен и ми показваха един друг, по-красив свят. Защото знам, че никога не бих могъл да сторя това, което те са създали. А щом е така как бих могъл да споря с хората, които казват: „Държавата с фашистки ботуш си отмъщава на изкуството и не му дава никакви условия да се развива. Какъв е смисълът от Министерство на културата?“. А държавата днес се управлява от такива като мен – дето също навремето се кефеха на ФСБ. Дето вчера също подмятаха адреса със сайта на музикантите и споделяха позабравения кеф от музиката с гриф „Формация студио Балкантон“.

Снимка: Калин Руйчев, 2010 Контрапункти

Това могат да постигнат единствено творци с мисия, а такива по дефиниция не се срещат често. Радвам се, че тези, които се паднаха на мен, завършиха с достойнство мисията си и сами сложих „Точка“ в неравната борба с неразбиращия свят. И това е пример, който е хубаво да последвам.

„По-хубаво е да спечелиш една кауза, отколкото пари. Вместо ние да емигрираме, емигрира нашата публика“, заяви още Румен Бояджиев. Фантазиите на Старите Българи се сбъднаха с финалния албум на ФСБ в Интернет и това е големият знак, който искам да подчертая днес. Интернет е технологията, която тормози принципите на комерса в реалния свят. Технологията, чрез която рано или късно ще си отмъстим на неравните отношения в сегашния свят. Технологията, която ще промени правилата за авторство и търговия с творчество. Технологията, която демократизира връзката на твореца с публиката.

Не сте убедени, че това е необходимо ли? Помислете, защо едни от най-добрите ни музиканти казват точка и се чувстват на грешната страна – вместо да демонстрират лукс и социално благополучие.

Навремето ФСБ показваше тенденциите в музиката, а сега ФСБ отиде в Интернет, за да каже стоп, защото нещата не са наред. Защото независимо от разстоянията, медийната мода, авторските и продуцентските права, музикантите ще бъдат със своята емигрирала публика. Или това е нова фантазия, породена от музиката и Фантазията на Старите Българи (ФСБ).

За fortisimo.eu Иван Капралов

Снимка: Калин Руйчев, 2010 Контрапункти

 

8 коментара

  1. НЕ САМО СВИРЯТ И ПЕЯТ,А И МИСЛЯТ! А ТОВА Е ПРИСЪЩО САМО НА ГЕНИИТЕ! И ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ НА ГРЕБЕНА НА ВЪЛНАТА -СЕГА И ПО-НАТАТЪК ВЪВ ВРЕМЕТО!СЪС СИГУРНОСТ!
  2. не са предоставили 15 песни а 10 разликата е голяма понеже разчитат на тези 5 песни за да се продава бъдещия диск с този безплатен подарък си направиха такава медийна реклама и представяйки се за жертви и видни носители на БГ култура (все пак това си е голяма дума!) всъщност целят да накарат хората масово да отидат и да си купят бъдещия диск както и залите на концертите да са препълнени. Не знам има ли държава където издаването на албум на която и да е рок група да е така медиатизирана и да се счита за толкова изключително културно събитие. Да се осъзнаем! Колкото и да са добри, това си е една рок група, не е Бетовен. Идеята е да привлекът вниманието към себе си и да съберат възхищение и естесвено ... пари (в последствие)... защото всичко във този свят е за пари...
  3. manni manni,защо си толкова типичен българин/българка,вечно недоволен,все нещо не е наред,,, стига бе....
  4. Аз пък не виждам нищо лошо в това ФСБ да замислят подобна стратегия. Доста е оригинална и се надявам да сработи. Пестните на много изпълнители са достъпни в сайтовете им, а и в YouTub, но пак продават милиони копия от албумите си ;)
  5. tinker bell, щом вярваш в илюзии...не мога да ти забраня кой в днешния свят ти дава безплатни неща? те са си направили сметката не съм против тях изобщо. като музика високо ги ценя, няма други като тях в БГ, дори и в съседните държави. но не ми харесва като се преувеличават и прииначават нещата, като се използват разни неща (като 'разрушаването на БГ култура') за лична изгода Абе в крайна сметка нека се наслаждаваме на хубавата им музика и това е!
  6. Скъпа или скъпи manni , като ти гледам само правописа и начина на изразяване ми става ясно , че нямаш никаква представа какво означава " BG култура " . Ти някога слушал/а ли си друго освен чалга ? Така би се изразил само един чалгаджия . Тази " някаква си рокгрупа " наистина е Бетовен на българската поп и рок музика . Но ти явно нямаш представа кой е Бетовен и защо хората които са ходили на училище и са внимавали в час използват името му за сравнение на други творци . За твое сведение - на Бетовен също са му плащали да композира и да свири пред публика . Може би ако Азис или някоя друга чалга звезда беше постъпила като ФСБ нямаше да видим такъв "блестящ" коментар от теб .
  7. Пестните на много изпълнители са достъпни в сайтовете им,само дето има една малка но съществена разлика тези от ФСБ се изживяват като жертви.Високопарната им патетичност е в дисонанс с продуста сойто ни предлагат.Ако тези песни са според тях прогресив рок,нека самите те си пуснат собствения им албум Нон стоп.Разликата е от земята до небето.Винаги съм ги харесвал през годините и никога не съм изпадал в примитивизъм да ги противопоставям на Щурците.това не са ЦСКА и Левски,тук говорим за изкуство.На фона на масовата чалгализация това което са създали е като Деветата симфония на Бетовен.Но на фона на това което са правили до сега е най-слабото им творение.може би човек просто трябва да знае кога трябва да спре.Естествено те са класиците на прог рока у нас,но това не бива да ги ласкае прекалено понеже бих попитал кои са другите групи в България творящи в този стил.Просто на територията на шарените гащи такава музика не се създава и почти не се слуша.
  8. ivane, мисля, че изобщо не си разбрал какво искам да кажа, но както и да е, да знаеш, че преди 'които' се слага запетая (това е относително местоимение). Толкова за урока по правопис. Казах много ясно, че ХАРЕСВАМ ФСБ и за твое сведение не понасям Азис. Но ми опротивяха с тяхното високомерие, нахалство и лицемерие. Иван Лечев каза в едно интервю "Ние пак ще запалим лампата с новия албум", Р. Бояджиев пък взе почти да продава апартамента си за да се издаде този диск... какви са тези приказки, питам аз? У нас всички са популистии и демагози, от политиците до "носителите на културата тяхно величество ФСБ", за съжаление.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Фантазията на Старите Българи (ФСБ)

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414