Фортисимо

Усещане за вино

Е-мейл Печат ПДФ

altОктомври. Циганско лято. Галещо слънце. Време за гроздобер, което се усеща даже в града. Впрочем, шуменци имат стари винарски традиции. За това говорят натежалите от грозде асмалъци на градските къщи и бъчвите по дворчетата, приготвени за новата реколта. 

А тази година тя е богата. Усещането за вино от шуменските улички неусетно ме връща към... един музей в Мелник. Предполагам, че всеки, посетил Кордопуловата къща, си е тръгнал от там с леко замаяна глава, което май не е съвсем традиционно музейно усещане. Всъщност, най-голямата възрожденска къща в България е и най-големият и естествен музей на виното.

Кордопуловата къща

Това е може би единственият обект от 100-те туристически, в който, заедно с книжката, в която вече са сложили музейния печат, ти подават и чаша червено вино. След горещия мелнишки калдаръм, да попаднеш в хладните изби на Кордопуловата къща е като благословия. Поне за нас разглеждането на музея започна от избата, събрала тонове „мелнишко”. И, естествено, завърши пак там, за да си отнесем и бутилка с марката на къщата. Как иначе да докажем, че сме били в музей!
А доброто шуменско вино (особено бялото) определено може да се мери по качество с мелнишкото.

alt

Може би дворцовите зали на първите български столици Плиска и Велики Преслав ще изглеждат още по-величествени през призмата на чаша преславско „шардоне”. За Мадарския конник няма да го препоръчвам, защото стъпалата до барелефа може да ви се видят повече от преодолимото.

За fortissimo.eu – Мина Денева (Снимки kordopulova-house.com)

 

2 коментара

 1. EXSTRA SI E NASHETO VINZE-SHUMENSKOTO!!!!
 2. Мина, понеже си млада една констатация ще приемеш ли от мен ? Най-доброто грозде зрее в т.н " Преславска яка".Това е района на западно от Преслав, Драгоево,Кочово,Осмар,Троица,Дивдядово,,Васил Друмево. Най -хубавото вино става също там.Ценител съм на добрите вина в България и имам скромната претенция да съм ги опитвал в различни времена, и различните сортове ,и видове. Евсиноградската изба купува грозде винаги от този район. Сега нещата са разводнени,но все пак тук -там се спазва традицията , селекцията и технологията при производството на вино .

Добавете коментар

Щрак

Представянето

Vexell

В кадър

Фортисимо е нашият живот в Интернет.
преди 1 час from twitterfeed
Twitter
You are here: Home

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Шуменски Показател - електронен вестник

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414