Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Младежите обичат да четат и харесват Вазов? Да, бе!

Е-мейл Печат ПДФ

Често обвиняваме младите хора, че не стават от компютрите и че са невежи, защото не са прочели нито една книга през живота си. Тези твърдения се сблъскват челно с обещанието на статистиците, че хлапетата на България ще се превърнат в най-четящото поколение досега.

Този лъч надежда просветва в анкетата на Teenproblem, свързана с кампанията „Якото четене“. Резултатите идват от мащабно проучване, в което участват 1998 български младежи, на възраст между 13 и 25 години. От тях 18% са мъже, а 82% жени. Защо се наблюдава този полов дисбаланс – можем само да гадаем. Явно момичетата са по-активни, станели въпрос за четене.

Нека обаче да преминем към резултатите. Около 36% от участниците в проучването посочват, че книгите са бягство от реалността. За други 24% те са полезни и необходими. Точно 2% твърдят, че хартиените издания могат да се заменят с ровене в Интернет и едва 1% от анкетираните младежи обявяват, че четенето е „скучно задължение”.

Интересен е и въпросът как избират литературата, която да четат младите хора. 61% си харесват томове директно в книжарниците, 58% се доверяват на мнението на приятели, 55% научават за интересни книги от Интернет, а едва 27% от запитаните разчитат на ревюта във вестници и списания.

По време на кампанията стана ясно, че младите четат предимно заглавия, които харесват, а не задължителната литература. Този отговор са дали 45% от анкетираните.
От друга страна, 54% са посочили, че четат и книги, които им допадат, и такива, които им се налага да четат. Ако искате вярвайте, но 43% от тийнейджърите са споделили, че винаги коментират изданията, които четат в момента с приятели. Браво!

Всичко щеше да бъде наред ако организаторите на проучването Teenproblem бяха скрили резултатите от последния въпрос.

Разпитаните 1998 младежи са формирали класация на любимите си автори. В Топ 5 попадат Дж. К. Роулинг (“Хари Потър”), Стефани Майер („Здрач”), кралят на трилъра Стивън Кинг („То”), Иван Вазов („Под игото”) и Агата Кристи („Десет малки негърчета”).

Какво прави Вазов в класацията на младите? Хайде да си говорим сериозно! Намерете ми 10 хлапета от България, които ще потвърдят, че любимата им книга е „Под игото”. Да, вярно е, че в училище те карат едва ли не насила да прочетеш този роман, но това че си преминал през 450 страници означава ли, че Вазов се превръща в любимия ти автор?

Отвсякъде се опитват да ни лансират патриарха на българската литература. Класическият му роман бе определен и в кампанията на БНТ „Голямото четене” за любимата книга на българина. Това се случи в края на март 2009-а. Ето, че година по-късно и в „Якото четене”, дядо Вазов се оказа фаворит на младежта. Не, че е вярно. Ако не ми вярвате питайте първия срещнат библиотекар, книжар или учител по литература. Консултирайте се и с младежите около вас. Истината е някъде там…

Всъщност, може би е редно да поставим Иван Вазов до комерсиалните сензации Дж. К. Роулинг и Стефани Майер, но така превръщаме класацията в пожелателна и нереалистично-патриотична.

За fortisimo.eu Стоян Стоянов

 

1 коментара

 1. Като един средностатистически тинейджър подкрепям с две ръце патриарха на българската литература и неговия роман "Под игото".Съгласна съм,че когато бях пети клас и насила ме накараха да го прочета намразих книгата и я смятах за напълно безинтересна.Но сега съм почти на 18 и тя отново се появи в училищната ми програма.Прочетох я за три дни и останах удивена(сякаш не я бях чела досега).Сега се чувствам много по-узряла и подготвена да я разбера и книгата ми направи много силно впечатление.Вече с ръка на сърцето се прекланям пред Вазов и заявявам,че това е една от лщбимите ми български книги :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Младежите обичат да четат и харесват Вазов? Да, бе!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414