Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


България продължава да дими

Е-мейл Печат ПДФ

В медиите има едно правило. Когато няма интересни теми – подхващаме вечните проблеми за бездомните кучета и огромните дупки по улиците. Към тези трайни BG болежки лесно можем да добавим цигарите.

Преди седмица новият здравен министър професор Анна-Мария Борисова поиска категорична забрана на пушенето на обществени места. Вчера нейната партия ГЕРБ влезе в противоречие със своя министър.

Странно, но по време на заседанието в сряда, когато се обсъждаше проблемът с цигарения дим, участваха депутати единствено от опозицията. Дори хората, които предложиха промени в закона не се изказаха. Това са Иван Иванов, Светлин Танчев и Димитър Лазаров. Незнайно защо те останаха без аргументи в защита на пасивните пушачи.

Герберите бяха обвинени в лобизъм, популизъм, липса на аргументи и критерии. Опозицията стигна дори до уникалното заключение, че забраната на тютюнопушенето ще навреди на туризма у нас.

Промените в Закона за здравето предвиждат в заведенията за развлечение да бъдат обособявани самостоятелни помещения за пушачи. Представете си само как любимите ви барове, кафенета и дискотеки преграждат със стъклени стени отделни зали и ъгли. Смехотворни са и изчисленията, че в заведения до 100 кв.м хората се тровят от дима, а в над 100 кв.м – той не им пречи.

Ако ще се ограничава цигареният дим, това трябва да се случи с пълна забрана. Всички преходни решения са нереалистични за нашите географски ширини. Вчера в парламента имаше 85 заклети пушачи, 53 непушачи и 5-има явно неопределени представители на народа, които се въздържаха. Ще чакаме второто четене на закона, за да видим какво ще стане след това.

Факт е обаче, че пушенето бавно и последователно става демоде. Не очакваме от депутатите да са в крак с модата, но много млади хора обърнаха гръб на цигарите. Опасявам се само, че тази положителна практика може да предизвика сблъсък на поколенията. Оказва се, че за хората над средната възраст е почти невъзможно да пуснат фаса. Воля ли ви липсва?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

Сдадох поредния рубеж на личната си свобода
Поскъпнаха цигарите! Ами сега?
Тютюневият маркетинг и жените
Пушенето е демоде!
Ще спрат да пушат. На Куково лято

 

1 коментара

 1. сигурно и ми липсва воля / както и мотив - това за здравето не издържа,защото като си помислим и какво ядем или какво пием - спасение няма/, модата също много не ме бърка - така,че пуша,защото сега ми е добре така........и не съм сигурна една пълна забрана колко би ме спряла.....но пък ако я има - .....бих се съобразявала много повече с тези,които не искат около себе си цигарен дим.....а това смятам също е добре - тъкмо ще влезе и другата " вечна " тема за .....толерантността

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично България продължава да дими

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414