Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Потънахме в бумащина

Е-мейл Печат ПДФ

Бюрокрацията ни завладя отвсякъде. Документи, формуляри, уверения, копия. Уморително и затормозяващо. Последният пример за нарастваща бюрокрация е свързан с детските надбавки.

От началото на април пред кабинетите на общопрактикуващите лекари в цяла България опашките са по-големи от обикновено. Не, няма нова грипна епидемия. Причината е по-скоро досадна, отколкото тревожна. Оказва се, че основният брой пациенти чакат за медицински бележки за извършени прегледи и ваксинации на децата им, за да подадат документи за месечни помощи за деца.

Правото на тъй наречените „детски надбавки” се получава за 1 година, така че молбата с всички документи се подава ежегодно. Най-много заявления се подновяват през месец април, установи проверка на fortisimo.eu. Към няколкото формуляри от този месец се прибави и задължението на родителите да прилагат медицинска бележка.

Недомислие и липса на координация между социалното и здравното министерства пък доведе до парадокса да няма предвидени пари в здравната каса за тези бележки. Така се наложи за въпросната хартийка родителите да плащат такса на личните лекари. През седмицата потърсихме по темата мнението на слушателите на „Форте” радио.

Въпросите и коментарите бяха свързани с това, че би трябвало всички деца да получават детски надбавки, както и че размерът им непременно трябва да се увеличи поне до 50 лева месечно на дете. Слушателите изразиха несъгласие, че се смята брутният доход, а не реалните пари, които влизат в едно домакинство. Всъщност, нелогично е за непроменената от години сума от 35 лева на месец да се изискват все повече документи, за набавянето на които пък съответно е необходимо все повече време. На всичкото отгоре социалните служби работят от 9 до 17ч., което принуждава родителите да се справят с бюрокрацията в ущърб на собствената си работа.

Това пък е поредният компромис, който българинът прави със собственото си работно време. Очевидно работата на смени, плаващото работно време или дежурните гишета във ведомствата са лукс, за който още дълго ще мечтаем. Нищо че уж всички институции са в услуга на гражданите.

За fortisimo.eu – Мина Денева (снимка dw-world.de)

 

1 коментара

 1. да- и аз с няколко компромиса към работното ми и към свободното ми време / както и малко от това на съпруга / минах, видях и успях да поддам нужните декларации,бележки..........и си мислих : заслужават ли си 35 лв. всичко това ?! ....И то при условие,че във всички институции,джипита, училища и в повечето домове има компютри с всичката ни необходима информация. А ДА - всъщност тогава може би ще поддадат документи още повече хора, което не е изгодно на държавата ?? А за догодина ?! дотогава още хора може би ще решат,че не си струва...........

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Потънахме в бумащина

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414