Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Гражданското възпитание!

Е-мейл Печат ПДФ

Периодично в обществото се повдига темата за гражданското възпитание и необходимостта да му намерим място в училищните програми. Сега, когато на публично обсъждане е пуснат законопроектът за промени в българското училище, ми се струва редно отново да отворим темата.

През последните седмици се срещам с ученици от 8 до 10 клас в различни професионални гимназии, които са ангажирани с поредица от мероприятия по проект „Младите хора – социално ангажирани, мотивирани за учене през целия живот”.

Проектът се реализира от Търговско-промишлената палата в Шумен и се финансира от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Идеята е в съответните гимназии децата да се обединят в клубове „Активен гражданин” и „Млад предприемач” и да обсъждат различни идеи за собствената социална реализация.

В разговорите с членовете на клубовете „Активен гражданин” осъзнах, че и това е начин да поработим за гражданското възпитание сред подрастващите. Замислих се, че според общата представа „активният гражданин” се асоциира в общественото съзнание, като човек, здраво стиснал тачка, на която има забит с кабарчета кадастрон с правдиви искания. Такъв субект в акция, пък, е когато гражданинът стои под прозорците на някаква обществена сграда и освен, че ритмично вдига и сваля картона с искания, нарушава и естествения шумов фон на площада.

Спомних си колко пъти съм помагал на различни инициативни групи с алгоритъм за необходимите действия по организирането на една обикновена подписка. Налагало ми се е да го правя и с местните организации на иначе сериозни политически партии. Много по-лесно ще ни се получават нещата, ако имаме елементарно гражданско възпитание.

Такова, което да ни прави способни да дефинираме проблем. Такъв, какъвто можем да решим с усилията на нашата общност. Възпитание, което да ни пречи да бълваме всякакви глупости в интернет форумите, скачайки от тема в тема, защото можем да направим необходимото проучване и да стигнем до генезиса на дефинирания обществен проблем.

Такова познание, което да ни е достатъчно да изложим по подходящ начин исканията, задействайки съответните процедури и изисквайки решението на властта. Активният гражданин всъщност е този, който наистина знае как да премести неправилно поставената тухла от едната купчина на другата. Човек, който знае, че демокрацията е процедура и знае как да я извърви.

Убеден съм, че така ще ни се получават много по-лесно нещата и видях, че на децата им е интересно. Щото е истинско! Днес единият от клубовете „Активен гражданин” например ще напусне полето на играта, за да влезе в света на гражданското общество.

Учениците от професионалната гимназия по Икономика ще внесат в общината мотивирано и аргументирано искане да поемат шефството и да стопанисват градинката до тяхното училище.

За пропусналите да се сдобият с необходимото гражданско възпитание да обадя, че сега е времето да си формират позиция. Да подкрепят децата, защото... или да не го направят защото... Всъщност никак не е трудно да се изгради „гражданско общество”. Необходимо е просто гражданско възпитание.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Идеята за този проект е много добра,защото по този начин освен, че в децата ще се изгради гражданско възпитани,но ще се научат да бъдат и по отговорни и решителни.Същевременно след училищните занятия ще запълват времето си с полезни неща,вместо да седят пред pc-то или да обикалят улиците безцелно.Подкрепям идеята с високо вдигнати две ръце и пожелавам успех в начинанието!:)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Гражданското възпитание!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414