Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


1 МАЙ

Е-мейл Печат ПДФ

Утре е 1 май. Хем ден на труда, хем празник. Тази година се пада и в почивен ден. Историята на празника се свързва с международното социално движение от XIX век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото е поставено на 1 май 1886 г. не къде да е, а в САЩ – държавата с неоспорима демокрация. Тогава, преди 124 години американските профсъюзи провеждат стачка с искане за въвеждане на официален 8 часов работен ден. В България преди 1989 година 1 май се свързваше с манифестации – за едни възможност за показване на нов тоалет, за други досадно задължение, за трети повод за запивка. В първите години след промяната манифестантите изведнъж се превърнаха в демонстранти и от мирно развяващи балони и знаменца трудещи се станаха хора, познаващи и отстояващи правата си.

Странното е, че и денят на труда придоби партиен оттенък. Демонстрациите започнаха да се превръщат в митинги на определена политическа сила, която се опита да уеднакви понятията „социален” и „социалистически”. Това пък доведе до отдръпване на много хора, както от проявите, свързани с 1 май, така и изобщо от синдикатите.

Силата на синдикатите в България все повече отслабва, членската им маса намалява, а те са все по-разединени. Струва ми се логично обяснението на моя позната – бивш синдикален лидер, която наскоро ми каза: „Силни синдикати има там, където има работеща икономика”. Всъщност, освен работещи предприятия са ни необходими и работещи закони. 20 години след началото на прехода трудещите се в България имат сериозни поводи да потърсят сметка на ред правителства и парламенти за орязване на социални права и придобивки.

Парадоксът е, че наред с работниците, достатъчно поводи за протести имат и техните работодатели. Интересен ще бъде тазгодишния 1 май – хем ден на труда, хем уикенд. Дано само не се превърне в ден на носталгията по „доброто старо време” и повод за хъшовски закани, ама на маса.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414