Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Не пипайте ДДС-то!

Е-мейл Печат ПДФ

Мине не мине два месеца и икономистите в държавата започват да говорят за повишаване на Данък добавена стойност. Сега обаче темата се задържа по-дълго.

Журналистите с по-голям стаж извадиха от архивите материали от края на април и началото на май 1996 г. Тогава положението в страната бе абсолютно същото. Държавниците, начело с Жан Виденов, пак се блъскат по главата – дали да актуализират бюджета, дали да увеличат ДДС, дали да теглят заем от Международния валутен фонд. Оформя се едно ненормално лято, чиито последици не успяхме да преодолеем и ние, цяло десетилетие.

Да се надяваме, че ще си останем само с чувството за неприятно Déjà Vu‎, защото сега България уж е доста по-стабилна и не би следвало да преживее поредната хиперинфлация. Пък и едва ли покачването на един данък с няколко процента би ни спасило от евентуален фалит.

Преди два месеца министърът на финансите Симеон Дянков говореше за 60 антикризисни мерки. Щом днес дебатът са завъртя единствено върху ДДС-то, това означава, че правителството или въобще не вярва в плана си, или пък не вижда реални ползи от него. Всъщност мерките щели да покажат резултат след година и затова се предлага моментално надуване на данъка. Схващате ли логиката?

При увеличение на ДДС – последиците от липсата на решителни действия на Кабинета ще падне върху всеки един българин, който е останал да живее в родината си.

Толкова ли е трудно да се орежат излишните разходи? През миналата седмица стана ясно, че нашата армия е най-скъпата в НАТО. Защо, кой ни застрашава, за бога?! Какво търсят родни войничета в Ирак? Пред кого се правим на герои всъщност?

Трябва да се стегнем. Но трябва и да се действа разумно. И тъй като идеята за увеличаване на ДДС беше посрещната от обществено недоволство, правителството на ГЕРБ може да избере по-лесен ход – повишение на дълга. Такова отчаяно действие обаче подхожда на правителство без воля. А мисля, че никой не е очаквал „бате Бойко” да позволи на хората си да изберат лесното пред правилното.

Правителството се движи по тънка нишка. Всяка погрешна стъпка ще ни „събори” до нивото на бунтуващата се южна съседка. Европейският съюз е склонен да подаде спасителната сламка на Гърция, но дали би направил това за България? Нещо ме кара да се съмнявам.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Не пипайте ДДС-то!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414