Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Пич ли съм или не съм?

Е-мейл Печат ПДФ

Обичам думите. Харесвам едни и немога да понасям други. Любопитна съм да открия произхода им. Кой пръв е и по какъв казал, че на дадено нещо ще му викаме така?

Мисля, че и на вас няма как да не ви е интересно, че „таратор“ са сърбали още древните перси. Според обяснението в Речник на чуждите думи „таратор” е с персийско-турски произход. Така се е наричало „студено ядене от разредено кисело мляко, краставица или салата, чесън, олио, орехи”. Да не мислите, че съм стигнала в нищенето на думата само дотук. Неее. Явно персите са имали краставица. Да, така е. Този зеленчук е още по-древен. Отглеждан е в Индия преди повече от 3000 години. Пак от това време има сведения за отглеждане на лук и чесън от древните египтяни. Орехът е с азиатски произход и той е присъствал в забъркването на таратора, според исторически източници.
Не ми е ясно от какво са добивали олио персите.

Както и не мога да обясня има ли родствена връзка между „живучкащите” у нас Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus и персийските микроорганизми, които са заквасвали млякото по техните земи. Нямам данни най-известният персийски пич Ксеркс да е похапвал таратор.

А пич ли е бил Ксеркс? Според съвременната представа на жените за мъжете едва ли. И според произходът и значението на думата „пич” също не е бил такъв.

Толкова често в разговорната реч употребяваме тази дума, любопитното е, че всъщност нашите баби и дядовци са наричали така извънбрачното дете, турците пък неодобрително са размахвали пръст срещу всеки развратник, наричайки го „пич“ (тук Ксеркс може и да намери място). В земеделския календар на българина пък с „пич” са наименували стъбло, израснало от корена на растение (най-често на лук), успоредно на основното стъбло.

Ето това се казва развой на значението на една дума.

Изключваме последната употреба и да се насладим на словосъчетанието „готин пич” – развратникът трябва да е привлекателен, иначе как ще му се връзват, не му пречи и да е извънбрачно дете. Не е срамно, днес дори това няма никакво значение, имайки предвид колко хора попадат в категорията „живеем съвместно, без брак”. В този ред на мисли думата „извънбрачен” е остаряла. Ето ти и новото значение на думата „пич”. Към това непременно ще добавим, че в нашето съвремие с тази дума превеждаме английската „dude” – добре облечен гражданин, симпатяга.

Е, как да не ти е интересен този нов български език!

За fortisimo.eu – Светла Крумова

P.S. към тази дата (6 май) се отнася появата на първата печатна книга на новобългарски език. Събитието е станало през далечната 1651 година, в Рим.

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Пич ли съм или не съм?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414