Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


СБКЕ!?

Е-мейл Печат ПДФ

СБКЕ. Това може би е една от най-важните абревиатури за българите. Малко внимание й се обръща в последно време. За онези, които са забравили какво точно значат четирите букви, събрани заедно, ще припомним: Съвременен Български Книжовен Език.

Този език е преминал през изключително интересно развитие, за да стигне до краткото СБКЕ, включващо в себе си сбор от правила, по които да се съчетава огромното богатство от думи и превъзходната метрика.

Спомняте ли си как в училище ви обясняваха, че запетаята е много важна с прословутия пример за писмото и краля, дето по погрешка владетелят обесил невинен човек.

А какъв беше примерът, който ви дадоха за това къде точно да поставяте ударението? Не помните ли? Е как тогава да не стават грешки.

Чудя се колко години ще минат, за да разберат всички българи (най-вече населяващите района около столицата), че името на едно от най-древните места по нашите земи се изговаря МАдара, а не МадАра и съответно конникът е МАдарски, а не МадАрски. Това е най-малко дразнещо. Не искам да навлизам в темата с груби коментари. Що за народ е този, дето не знае как се произнасят исторически за битуването му топоними. Как така хилядите чужденци, които са минали през глобалния символ на България, произнасят името му правилно?!
А как ви звучи „клането при БАтак”.....
Ударението в българския език е свободно, т.е. не е свързано с определена сричка в думата, както във френския език – винаги на последната сричка (справка „Граматика на БКЕ” – Стоян Стоянов). Това прави езикът ни цветен, весел, различен. За съжаление понякога смешен и абсурден.

Напоследък забелязвам как една забравена дума се е настанила трайно в съвременната реч и марширува най-вече в устата на журналистите. Неправилният й изговор и поставеното ударение при употреба на думата, води най-малко до смях. Пак ще пропусна грубите коментари.

Примерът не е точен цитат, а служи за нагледно представяне на грешката: „Заловени са 200 кашона с цигари без бандерол. ПапИросите били скрити в специално изработен тайник…..”, какъниже Ани Цолова правейки поредния преглед на българския печат.

Ама няма такава дума. Грешният изговор комбинира две други думи. Едната е папирОса – с немски произход, чието значение е фабрична цигара. Думата се употребява в женски род. ПапИрус е от мъжки род. Това е „многогодишно тревисто растение от тропическа Африка, от чиито стъбла в древния Египет са правили хартия, дрехи, обувки”. Думата се употребява и с другите си две значения: „свитък от залепени плоскости от стъблото на това растение, на който египтяните и други древни народиса пишели” и „ръкопис на такъв свитък” (справка Речник на чуждите думи).

Вярно, при по-богата фантазия може да се намери известна прилика между папирОса и папирУс. Мисля, че е жалко в устната книжовна реч да се допускат такива грешки, дали от разсеяност, или от некомпетентност, няма значение.
Да, езикът е богатство. Безпорно. Но трябва и да умееш да го владееш. Все пак. Не може да се каже просто че е задължително, а е нещо нормално.
А безсмислиците на бг журналистите край нямат, нито почивен ден.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

Р.S. До края на живота си ще съм „за” пълния член.

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414