Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Еко!? Да, ама не!

Е-мейл Печат ПДФ

Какво пречи на българските граждани да живеят екосъобразно и да се доближат още повече до европейския начин на живот? Един от начините да запазим живота на Земята е като използваме възобновяема енергия.

Слънчеви батерии и вятърни генератори например. В България обаче те не са широко разпространени, а ако на някои места можем да ги открием, то обикновено не можем да си ги позволим. Може би някой ден и нашата електроенергия ще стане зелена, но за сега това изглежда като неосъществима задача.

Друг начин да опазим околната среда е купуването на енергийно ефективни уреди и енергоспестяващи лампи. Тук пречка се оказва недостига на средства. Хладилниците, печките и пералните машини от енергоспестяващия клас А са значително по-скъпи от нормалните уреди. Еколампите използват само една четвърт от електричеството, което горим с обикновените лампи, за да възпроизведат същото количество светлина. Въпросът е колко процента от хората в България са готови да жертват значителна част от доходите си, за да направят една такава екоинвестиция.

И ако лампите и уредите са само една формалност, то най-сигурният начин да не замърсяваме е като се придвижваме с велосипед. Дори и да предположим , че има хора, които са готови да се превърнат в „зелени рицари” и да пътуват до работното място без помощта на автомобилите си, техният път ще е опасен за тях и околните. Това се дължи на факта, че в почти нито едно населено място няма обособени велоалеи. Колоездачите са принудени да се състезават с автомобилите по платното или пък да избягват пешеходците по тротоара. А за екоавтомобилите използващи само водород дори не смеем да помислим, защото смятаме, че едва ли ще доживеем да ги видим въпреки, че отдавна са проектирани, а някъде дори са влезли в употреба.

Твърдим, че ние българите не водим природосъобразен начин на живот, но дори и да поискаме да водим такъв, препятствията са прекалено много.

За fortisimo.eu – Траян Косев

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Еко!? Да, ама не!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414