Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


От много слънце глава боли

Е-мейл Печат ПДФ

През зимата мърморим, че ни е студено, а лятото се скъсваме от оплаквания, че ни е жега. Такива са метеорологичните особености по родните географски ширини.

Вчера следобед например час и половина шофирах срещу слънцето. Достатъчно време, за да слънчасам и да проваля цялата си вечер. Заболя ме главата, а аналгинът не помогна. Започна да ми се гади. Клепачите ми натежаха. След като се наспах обаче се почувствах като нов. Още със сутрешното кафе се разрових в мрежата, за да разбера какво точно ми се е случило.

Оказа се, че прякото влияние на слънчевите лъчи върху мозъчните центрове нарушават дейността на централната нервна система. В мозъка често стават малки кръвоизливи, възможни са и други поражения. Към слънчасване предразполагат неподходящото облекло, което не позволява да се проветрява тялото, умората и употребата на алкохол.

Тази неприятност най-често се случва на хора с наднормено телесно тегло, на хипертоници, на страдащи от сърдечносъдови болести. Все болежки, с които нямам нищо общо. Обикновено слънчасването се проявява бързо, със силно главоболие, ускорена сърдечна дейност и дишане, стомашни болки и повръщане. Това мога да го потвърдя.

Съпътства го силно психично разстройство (да, че не успях да си свърша работата). Пострадалият изпада в безсъзнание, възможно е да се появят гърчове, наподобяващи епилептичните (хайде да не стигаме дотук).

Ето и полезната информация – жертвата на слънчевите лъчи трябва веднага да се пренесе на сянка – най-добре в хладно и проветриво помещение. Дрехите трябва да бъдат съблечени, хубаво е на челото и по тялото да се поставят лед и памучни кърпи, натопени в студена вода. Един хладен душ също ще помогне. Трябва да се пие колкото се може повече течности – предимно подсолена вода, за да се възстановят ценните вещества, изхвърлени чрез потта. Е, тук ми е била грешката, наливах се с вода, но не знаех за подправката в нея.

Лекарите предупреждават, че възстановяването обикновено е бавно – понякога протича за повече от седмица. Така че пазете се от лъчите на Слънцето!

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично От много слънце глава боли

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414