Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


24 май – Национален празник!

Е-мейл Печат ПДФ

Граждански клуб „2405” се създава в Шумен. Това стана ясно по време на тържествената сесия на общинския съвет по повод 11 май – Денят на Шумен. На този ден според историци се е провело първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий.

Намерението на инициаторите е клубът да популяризира идеята за обявяването на 24-ти май за национален празник на България. За fortisimo.eu от инициативния комитет споделиха, че се надяват да предизвикат дебати. В рамките на една година (до следващия 24-ти май) трябва да са се изговорили всички аргументи в подкрепа или не на идеята.

„Ако тези дебати наистина се състоят, ако и в други български градове се създадат клубове „2405”, ако се натрупа гражданска енергия, подкрепяща инициативата, си мислим, че можем да изберем 24 май и за първия ни национален празник, определен с референдум”, добави за  fortisimo.eu  доц. д-р Юрий Проданов. Той обяви днес създаването на клуба пред общинския съвет.

„Преди малко казах, че много по-страшен от бюджетния дефицит е дефицитът на дух и вяра. Първият се преодолява с ум и лишения. Вторият е нелечим. Но затова лечението все от някъде трябва да започне. Защото ако има нещо, което най-добре показва какво представлява една здрава нация – нейната история, култура и усещане за държавност, това са символите й. И най-важният от тях е денят, който си е избрала за национален празник. По стечение на обстоятелствата и календара днешният 11 май празнично се е преродил в незабравимия за милиони българи още от времето на Възраждането днешен 24-ти май.

А настъпващият скоро 24 май е символ на традицията. Това е най-дълго честваният български ден, празнуван вече над 150 години и тачещ събитие, с което родовата памет се гордее повече от 11 века. Защото 24 май е символ на духовността. Останалите ни празници са следствия от войни и политика, а на този ден честваме културата и образованието. Защото ако съзнаваме, че при днешната глобализация бъдещите държави ще са държавите на духа и ще преуспеят не силните и ресурсните нации, а образованите и културните, то какъв по-подходящ национален празник от деня, в чиито химн се определя народността  като място дето „знанието живей”.

И защото 24 май символизира обединението. Това е денят, в който празнуват млади и стари, фили и фоби, светското и религиозното. И всичките славяни, без да се противопоставят на никого”, аргументира идеята на Клуб „2405” доц. д-р Юрий Проданов.

Екип на fortisimo.eu

 

1 коментара

 1. Подкрепям идеята, която защитавам от години... http://liternet.bg/publish11/petko_petkov/bylgarskite.htm Не вярвам обаче, че ще стане с клубове; можеше, ако у нас имаше гражданско общество, но уви, не е така... Честит Национален празник 24 май! Доц. д-р Петко Ст. Петков

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично 24 май – Национален празник!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414