Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Интернет медиите не са оператори!

Е-мейл Печат ПДФ

Зрънцето в дебатите за промените в Закона за електронните съобщения бе опасност за създаване на възможности за нарушаване на правата на гражданите.

Властта ни успокоява, че няма да следи всички хора, а само тези, за които има сериозни съмнения, че са замесени в тежки престъпления. Освен това данните за интернет трафика и телефонията ще се изискват от операторите само след разрешение на съда.

Два дни след влизане в сила на промените, които за първи път дадоха такива правомощия на полицията, можем да отбележим, че предлаганите ни успокоителни не действат. Условия за нарушаване на правата на гражданите има, а полицаите, съдът и операторите търсят мярата в новата среда. В такава ситуация печели този, който владее силата. Така че зрънцето в дебатите за промените в Закона за електронните съобщения покълна само за два дни.

Според източници на fortisimo.eu поне шест интернет медии са потърсили юридическа консултация в последните два дни от една от авторитетните неправителствени организации, специализирала се в опазването на свободата на словото. Сякаш полицията толкова дълго и нетърпеливо е чакала да я пуснат на масата с безплатен интернет, че сега иска всичко и от всеки. Оказа се, че съдът е склонен и лесно да се съгласява. Какво стана с успокоителните и какво се очаква да направят медиите?

На първо време да кажат ясно – интернет медиите не са оператори!

Промените в Закона за електронните съобщения предоставиха права на властта да изисква данни за интернет трафика и задължения за оператора, извършващ електронна съобщителна услуга, да ги предостави в кратък срок. Вместо това, волю или неволю, полицаите искат и съдът разрешава за оперативно интересната информация да се питат директно медиите, които в практиката се наричат дружества, доставящи интернет услуга. В точка 17 на допълнителните разпоредби на ЗЕС има легална дефиниция за това какво е електронна съобщителна услуга. Там много ясно е направено разграничение между носителя и съдържанието.

Медиите в интернет са ползватели на интернет услуга, а не оператори. Това недопустимо разширително тълкуване на разширените правомощия на властта в променения ЗЕС съвсем спокойно може да накара определени интернет издания да откликнат на искането, което пък от своя страна ще наруши правата на любопитните за полицията лица.

Нещо повече, услужливите интернет медии рискуват да се превърнат в обикновени нарушители на други закони, като примерно на този за защита на личните данни. Просто защото не медиите, а интернет операторите са длъжни да пазят и предоставят тази информация.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: howstuffworks.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Интернет медиите не са оператори!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414