Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Хвани духа на Европа в Нощта на музеите!

Е-мейл Печат ПДФ

Обичате ли да се чувствате гражданин на света. Ей така, с една особена аристократична гордост на човек, роден и живеещ в най-стария континент Европа? Ще кажете – в криза съм, затрупан от проблеми, обграден от разбити улици и какво ли още не...

Да, ама през деня. Все пак нощта е времето за романтика! Време за не чак толкова реалните неща, а защо не и за мечти. В една такава нощ – загадъчна и странна обещава да се превърне част на 15 май.

Събота срещу неделя е Нощта на музеите, която се простира над обединена Европа. Повече от 2000 музея в над 40 европейски държави предлагат свободен достъп до постоянните си експонати и до специално подредени изложби в навечерието на международния ден на музеите 18 май. Сега да бяхме в Париж, Лондон, Виена, Берлин, Рим, София… Стана, като онази реклама с откровеното признание, че всъщност искаме всичко.

„Нощта на музеите" е инициатива стартирала през 2005 г. По идея на Министерството на културата и комуникациите на Франция и с времето се превръща в Европейска нощ. С нетрадиционния си формат и наситеност на културни събития, проявата вече е емблема за градовете, в които се провежда и безспорно е атракция за младите хора, каквато всъщност е и идеята. Музеите и галериите в цяла България отвориха врати през нощта за първи път още при първото издание на инициативата. Оживяха улиците на градове с минало и бъдеще. Децата и тийнейджърите, за които през деня посещението на музеи и галерии е едно доста досадно занимание, с интерес и желание разгледаха експозициите през нощта.

През 2010 година много музеи в България избраха да посветят своята нощ на българското кино. Филми от златния фонд на българската кинематография ще могат да се видят в Националния исторически музей. Там ще бъдат показани "Рицар без броня", "Изпити по никое време" и "Таралежите се раждат без бодли". Годината на българското кино ще бъде почетена и от Регионалните исторически музеи в големите градове на България. В Шумен например гостите на музея ще посреща самият Васил Михайлов. Очаква се изпълнителят на главната роля в известния български сериен филм “Капитан Петко войвода” да изпее незабравимата песен от филма.

Ако имате нужда от романтика и духовност, от носталгични разговори и полет към бъдещето, знайте че музеите и галериите във вашия град ще ви предложат интересни срещи след 22.00 в съботната нощ. Това е и прекрасна възможност да почувстваме духа на Европа, подобно на гражданите на Париж, Лондон, Виена, Берлин, Рим, София…

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Хвани духа на Европа в Нощта на музеите!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414