Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Някога на кино в Шумен

Е-мейл Печат ПДФ

„Някога на кино в Шумен”. Това е заглавието на книгата на Ростислав Бакалов. С леко килнато бомбе и усмивка под мустак – така е запечетан на снимките „пленникът на седмото изкуство”.

Книгата е ретроспекция на развитието на киното в Шумен от 1906 до 1948 г. Изданието е в много малък тираж – 500 екземпляра, което го прави почти апокрифно. У нас попадна след препоръка на колега, който пък чул добри отзиви от свои приятели. Дадохме „честна дума”, че ще върнем книгата още утре. Подчертаваме това, защото е доказателство, че дори в „електронното” ни не особено духовно съвремие около нас има истински книго и кино любители. А историите за кино на Ростислав Бакалов са наистина увлекателно разказани. Излиза, че през миналия век в Шумен е имало 7-8 работещи кина.

И тъй като сме месец май, завистливото ми внимание привлече информацията за кино на открито в градската градина, кинотеатър „Луна”. Ето дословно носталгичната картина, която рисува Ростислав Бакалов: ”В първото десетилетие на ХХ век времената бяха други – тихи и спокойни. Автомобилът беше рядък гост по шуменските улици. Нямаше шум на мотори и звуци на клаксони. Нямаше транспортни катастрофи. За радиото само слушахме и четяхме. Делниците на Шумен бяха еднообразни и монотонни. Едва в неделния ден градът оживяваше. Шуменци се изсипваха в градската градина. Увеселенията , които се организираха в нея бяха незабравими.

В тази градина през лятото на 1921 година се осъществява първата кинопрожекция на открито”. В историята за лятното кино четем за предприемчивите собственик на кинопрожекционен апарат и кръчмар, които освежават атмосферата на известното шуменско казино, като допълват менюто на ресторанта с безплатен филм за клиентите. На разпънато между две дървета платно всяка вечер се прожектира многосерийният филм „Рокамбол” – едно от сполучливите криминалета за своето време, по определението на автора на книгата.

Далеч преди лятното кино – през 1910 в Шумен започва да работи първото постоянно кино на площад „Арастата” пред читалище „Добри Войников”. Преди него пък през 1905 киното прави своите първи плахи стъпки в Шумен по прашния площад „Кушир”.

Носталгични истории за кино и още нещо, увлекателно разказани от Ростислав Бакалов, сполучливо събрани от приятелите на автора от киноклуб ”Мадарски конник”. Завършваме с малка част от обръщението към читателя на един от редакторите на книгата Нико Майеров: „Рости не живя богато, но беше с богата душа. Не остави имане, но завеща голямо културно наследство”. Част от това наследство са повече от 2000 кино афиши – най-голямата в България колекция от плакати, събирани от Ростислав Бакалов през целия му живот и дарени на Регионалния исторически музей в Шумен от неговите наследници. Изложба на тези плакати шуменци и гостите на града ще могат да видят в Нощта на музеите 2010 на 15 май.  

Екипът на fortisimo.eu изказва специална благодарност към Бета Хараланова- рецензент на „Някога на кино в Шумен” и собственик на един от малкото екземпляри на книгата, издадена със съдействието на фонд „Култура” към Община Шумен

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Някога на кино в Шумен

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414