Фортисимо



След раждането

Е-мейл Печат ПДФ

Вашето малко слънчице вече е на бял свят. Стресът, който сте изпитали при раждането, е не по-малък за бебето. До преди няколко часа то е било във възможно най-защитената среда, а сега му се налага да свиква със света около него. За вас пък започва нов живот, в който желанията и нуждите ви минават на заден план.

Като прибавим и безсънието, с което трябва да свикнете през следващите дни, картината става доста мрачна. Стоп!

Не всичко е толкова черно. Напротив. Имате щастието да държите в себе си вашето дете, щастие, което не се случва на всички хора по света. След раждането вие и бебето ще бъдете настанени в една стая. На 6-тия час след появата му ще трябва да го накърмите (ако раждането е преминало по естествен път).

Количеството на т. нар. коластра, която ще потече още в първите дни, няма да е много. Тази течност обаче е изключително полезна за вашето малко ангелче и му дава антитела и растежни фактори. Това го защитава в началото на живота, когато то е най-уязвимо и му помага да се справи с инфекциите.

Първите опити на малкото бебе да суче могат да бъдат безуспешни, но това не трябва да ви отчайва. При следващите пъти когато поднасяте гърдата си то със сигурност ще успее. За да стимулирате притока на мляко в гърдите, в началото налагайте компреси с гореща хавлия.

Понеже няколко дневното бебе е твърде малко, за да се справи с цялото количество мляко (колкото и малко да е то), вие ще трябва да изцеждате гърдите си на ръка или с помпа, за да предотвратите появата на мастит.

Изписването става след 3 пълни дни престой, ако всичко с вас и бебето е наред. За целта са нужни здравен картон, трудов договор на майката и детето да е записано при педиатър. Записването става от таткото след като майката роди, добре е предварително тези неща да са уговорени. След раждането, но преди изписването, таткото записва детето в общината откъдето получава акт за раждане. След това отива в здравната каса. Там се взема документ за избор на педиатър и оттам при личния лекар, който записва бебето. 24 часа след раждането педиатърът идва в дома на бебето за първия преглед. Той ще ви даде наставления как да се грижите за все още незарасналото пъпче, кога да започнете да къпете бебето и ще ви даде покана за първата консултация.

Оттам нататък всичко е във ваши ръце. Суматохата ще е налице, вероятно ще ви е страх от първата баня, сигурно ще се чудите как се слага памперсът, как се облича камизолката и изобщо какво е това творение на бебешката мода. Но, повярвайте, всичко е заложено във вас. И макар никога да не сте имали дете, вие най-добре знаете от какво има нужда малкото ви слънчице. Правете всичко с много търпение и любов. Защото това е основен фактор за неговото по-нататъшно развитие. За да се чувства сигурно и защитено, за да стане добър човек.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Ново от Мама + Тате = Аз

    Популярно от Мама + Тате = Аз

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Мама + Тате = Аз

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз След раждането

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414