Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Интернетът ни докара до кризата

Е-мейл Печат ПДФ

Всички сме чували официалната версия как животът на кредит в САЩ докара света до глобална икономическа криза. Да, този установен порок на капитализма изигра огромна роля, но има един друг не толкова популярен виновник. Той се нарича Интернет.

Глобалната мрежа, която създава усещането за свобода и безкрайни възможности, омагьоса умовете на стотици предприемачи и на милиони инвеститори. Те започнаха да разграбват акции на новооткрити гаражни фирми с уеб насоченост, които обещават революции в използването на Интернет.

Изведнъж хората повярваха, че могат да продадат всичко по мрежата. Появиха се сайтове от типа на кранчета.ком. Те си мислиха, че ще се превърнат в основен търговец на всички кранчета по света. Уви, не стана така. Интернет търговията има своите предимства, но има и огромни недостатъци. Колкото и добре да е описан и заснет един продукт, друго си е да го пипнеш или пробваш на живо. А и чрез виртуалната търговия клиентът и продавачит се оставя в ръцете на палачорските пощенски служби.

Другият проблем е, че свободният Интернет не толерира малките риби. Още преди години се оформиха няколко големи магазина, които превзеха пазара и задушиха конкуренцията. Това доведе до фалита на хиляди наивни бизнес проекта, които се заблуждаваха, че могат да продадат всичко в мрежата.

В периода 2002 – 2007 г. време уеб разработките въртяха много пари, но рядко реализираха печалби. Преди кризата лесно се намираха инвеститори, които да влагат средства в Интернет проекти. Хората купуваха техните акции. А щом другите фондови акули забелязваха наличие на интерес и те започваха да пазаруват. Проблемът е, че заради магическата дума Интернет инвеститорите наливаха пари в млади хора без опит или активи.

През 2007 г. една акция за Yahoo! е струвала колкото един имот в Нова Зеландия. Но хората не са искали да участват в разпределянето на един милиард долара от годишните дивиденти на Новозеландската фондова борса. Те са искали Yahoo! Искали са да финансират компания, която съществува от няколко години. С пукането на Интернет балона всички осъзнаха колко налудничави са били залитанията към виртуалния пазар. Но тогава вече беше късно.

Естествено, че не виня Интернет за настоящата финансова бъркотия. Виновни са хората, които безразсъдно се понесоха по поредната технологична мода. Виновни са наивниците, които вярваха, че като направиш един сайт и представиш офертата си он-лайн, клиентите сами ще дойдат. Не става само с Интернет, трябва и акъл.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Интернетът ни докара до кризата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414