Фортисимо

Глобалното село

 

Книгите оживяват

Сю Блаксуел е дама, която успява да изведе истории от старите книги по един артис�...

 

Как ще изглеждате след 20 години

Моментът с остаряването е проблематична тема не само за жените. След тежка вечер ...

 

Най-големият заек в света

Дарийс е името на най-голямото зайче в света. Дългоушкото е едва на годинка, но е п...

Повториха паролата 2405

Е-мейл Печат ПДФ

Със светнал поглед и заговорнически нюанси в гласа преди няколко дни приятел ми съобщи за идеята на група интелектуалци да се популяризира перспективата за изместване Националния празник на България от 3 март на 24 май. "Паролата е 2405" - уточни шеговито събеседникът ми.

Искрено се зарадвах, тъй като моето лично пристрастие към всички календарно откроени дати е именно празникът, подвластен на култа към Словото, Знанието и Книжнината. Дали защото учителските ангажименти на моята майка са ме приобщили към училищните тайнства години преди да седна на ученическия чин, или поради плътната ми потопеност в институциите, свързани с образованието и с книгата, факт е, че няма друг "неработен" ден в годината, който за мен да е така еднозначно Праз(нич)ен от към работа и Пълен с естествено приповдигнати емоции.

Отвъд персоналната ми ангажираност с общобългарския пиетет към Свети Кирил и Свети Методий, приемам подобна промяна за логична и естествена в началото на ХХІ век. България е част от Обединяваща се Европа. България въведе Кирилицата в пространствата на официалните общувания между постъпателно надмогващите своите политически и икономически различия 27 държави. Защо тогава Денят на Кирилицата да не даде на България шанс да измести посланията, свързани с Официалния ден на националната идентичност от зоната на Политиката и Противостоянието (където основно пребивава символиката на 3 март) към зоната на Културата и Комуникацията (около която гравитират социалните смисли на 24 май).

Съзнавам, че идеята е колкото естествена за мнозинството българи, толкова и трудно реализуема. Инерцията на идеологемите или по-скоро идеологемите на инерцията ще се възправят срещу амбициозния проект с могъществото на вкаменените от десетилетна свръхупотреба клишета. Неизбежната политизация на евентуалния дебат може да натовари с негативи както креативната концепция, именувана в полушеговит порядък Парола 2405, така и публичните образи на някои от "съзаклятниците". Посланието за голяма и монолитна държава, съдържащо се в митологизираните представи за Санстефанска България, е основен крепежен елемент от политическата култура на българския ХХ век. То трудно ще бъде изместено от посланието за езика и духовните ценности като основна предпоставка за сцеплението на общността и за естественото вписване в общоевропейските цивилизационни предели.

Един трудно приложим, но близък на духа ми проект - това е Парола 2405. Приемам го за моя кауза. Дори и само поради факта, че училищните тържества са единствените публични прояви, които в отделни случаи са успявали да ме трогнат и просълзят през последните две десетилетия от съзнателния ми живот.

За fortisimo.eu – проф. Вера Бонева (bg.netlog.com/boneva_vera/blog)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Реклама

  СВА - каталог с намаленията

  Още статии

  Реклама


   
  ГАЛФ


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Още от Това е лично

  Супер Бианка в Шумен - Ту-ру-ту-тууу

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Повториха паролата 2405

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • TheSown.info – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414