Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Повториха паролата 2405

Е-мейл Печат ПДФ

Със светнал поглед и заговорнически нюанси в гласа преди няколко дни приятел ми съобщи за идеята на група интелектуалци да се популяризира перспективата за изместване Националния празник на България от 3 март на 24 май. "Паролата е 2405" - уточни шеговито събеседникът ми.

Искрено се зарадвах, тъй като моето лично пристрастие към всички календарно откроени дати е именно празникът, подвластен на култа към Словото, Знанието и Книжнината. Дали защото учителските ангажименти на моята майка са ме приобщили към училищните тайнства години преди да седна на ученическия чин, или поради плътната ми потопеност в институциите, свързани с образованието и с книгата, факт е, че няма друг "неработен" ден в годината, който за мен да е така еднозначно Праз(нич)ен от към работа и Пълен с естествено приповдигнати емоции.

Отвъд персоналната ми ангажираност с общобългарския пиетет към Свети Кирил и Свети Методий, приемам подобна промяна за логична и естествена в началото на ХХІ век. България е част от Обединяваща се Европа. България въведе Кирилицата в пространствата на официалните общувания между постъпателно надмогващите своите политически и икономически различия 27 държави. Защо тогава Денят на Кирилицата да не даде на България шанс да измести посланията, свързани с Официалния ден на националната идентичност от зоната на Политиката и Противостоянието (където основно пребивава символиката на 3 март) към зоната на Културата и Комуникацията (около която гравитират социалните смисли на 24 май).

Съзнавам, че идеята е колкото естествена за мнозинството българи, толкова и трудно реализуема. Инерцията на идеологемите или по-скоро идеологемите на инерцията ще се възправят срещу амбициозния проект с могъществото на вкаменените от десетилетна свръхупотреба клишета. Неизбежната политизация на евентуалния дебат може да натовари с негативи както креативната концепция, именувана в полушеговит порядък Парола 2405, така и публичните образи на някои от "съзаклятниците". Посланието за голяма и монолитна държава, съдържащо се в митологизираните представи за Санстефанска България, е основен крепежен елемент от политическата култура на българския ХХ век. То трудно ще бъде изместено от посланието за езика и духовните ценности като основна предпоставка за сцеплението на общността и за естественото вписване в общоевропейските цивилизационни предели.

Един трудно приложим, но близък на духа ми проект - това е Парола 2405. Приемам го за моя кауза. Дори и само поради факта, че училищните тържества са единствените публични прояви, които в отделни случаи са успявали да ме трогнат и просълзят през последните две десетилетия от съзнателния ми живот.

За fortisimo.eu – проф. Вера Бонева (bg.netlog.com/boneva_vera/blog)

 

2 коментара

 1. Поздравявам проф. В. Бонева за статията и пристрастието. По-добре мисля , че не би могло да се каже.Приобщавам се към "съзаклятниците". Празникът на словото е този , който ни зарежда със заслужено самочувствие.Той ни обединява, така както никой друг празник или повод би могъл.Предлагам да опитаме....
 2. Красива идея. Но в България всичко се опорочава. Ако има празник на славянската култура, той не може да е национален за неславяните. И попадаме в същата плоскост. Просто защото борбата на 3 март е била да има невъзможния 24 май. По-правилна дата е 6 септември .... или 22 или .... А най-добре някоя съвсем нова и неопетнтена....

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Повториха паролата 2405

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414