ФортисимоЧандраканти: Намерете време за душата си!

Е-мейл Печат ПДФ

Няма човек, който да не търси смисъла на живота си всеки ден. Това търсене ни кара да лъкатушим от религиите, към науката, към различни учения. Да приемаме ту едно, ту друго за своя собствена философия и за свой път. Докато не се намерим някъде и не си кажем – ето това съм аз, това искам да правя и в това искам да вярвам.

И така всеки намира своя Бог… Моите търсения ме отведоха до Чандраканти. Това е нейно духовно име, иначе се казва Даниела Генова. Занимава се с Аюрведа – древната наука за природна медицина, която дарява човека с бодрост и благоденствие, приучавайки го да живее в мир със себе си, с природата и с Бога, и безкрайно много харесва и обича Индия. Ето какво ни разказа тя:

Нели Русева: Здравей, Чандраканти! Това е твоето духовно име, откога го имаш, ти ли го избра, или някой друг?

Чандраканти: Здравей, Нели! Получих духовното си име от моя духовен учител (гуру) Бхактивайбхава Свами, ученик на Бхактиведанта Свами, основател на Международното Общество за Кришна-съзнание (ISKCON), авторитетен представител на вайшнавизма (едно от трите основните духовни учения в хинду релгията) в наши дни.

Нели Русева: Какво е за теб Индия? Колко пъти си била там?

Чандраканти: За мен Индия, духовните места като Маяпур, Вриндавана, Матхура са едновременно духовния свят и мой втори роден дом. Била съм там много пъти и непрекъснато се връщам пак, отново и отново. Организирам следващото пътешествие до светите места на Индия в края на октомври/началото на ноември тази година. Всички са добре дошли!

Нели Русева: Какво най-много те впечатли у индийците?

Чандраканти: Това са хора, за които духовността е естествена част от живота. Те знаят, че ние не сме тези тела, а душите в тях. В отношенията помежду си, индийците се обръщат към Атма (вечното индивидуално същество), намиращо се в машината (янтра) на тялото.

Нели Русева: Разкажи ни за кармата, Чандраканти!

Чандраканти: Карма на санскрит означава „действие”, „работа”, но и резултата от работата. Когато човек извършва нещо в този материален свят, неговите действия винаги пораждат противодействия. Както сме учили в училище, в уроците по физика, енергията не се губи, а само се трансформира и на всяко действие съответства равно по големина и обратно по посока противодействие. Кармата е най-сложният закон в материалното творение. Той отразява всички връзки между живите същества, които изпълват вселената. Ако човек се съобразява с по-фините закони на природата, той може да избегне излишните страдания и по-бързо да напредва по духовния си път. Греховните дейности носят много лоша (угра карма), а благочестивите издигат съзнание и го предразполагат към извършване на трансцедентални дейности. В следствие на кармата, живото същество вечно се върти в самсара, кръгът от безкрайни раждания, болести, старост и смърт.

Нели Русева: Вярваш ли в прераждането?

Чандраканти: Да, разбира се, това е въпрос на здрав разум. Тъй като телата са временни, а душата – вечна, напълно естествено е тя да се нуждае от нови и нови тела за пребиваването си в материята. Според нашата карма и желания, в следващите си прераждания получаваме и резултатите.

Нели Русева: Какво е АЮРВЕДА, за всички онези, които все още не са чували?
Чандраканти: Аюрведа е древната ведическа наука за здравето и дълголетието. Тя се практикува от незапомнени времена, според древните санскритски писания – Ведите. Предава се от чуител (гуру) на ученика (шишя) и така достига до наши дни. Природосъобразният начин на живот, който ни препоръчва Аюрведа, може да помогне на хората да променят вредните си навици и така да предотвратят много заболявания в бъдеще.

Нели Русева: Какво постигаш с АЮРВЕДА- физическо или духовно здраве, равновесие?

Чандраканти: Според ведическите писания, човек постига и двете, както физическо,така и духовно здраве. Един аюрведически постулат гласи: „Равновесието е здраве, здравето е равновесие.”

Нели Русева: Кое най-много те е докоснало от културата на изтока?

Чандраканти: Живата духовна традиция, която се следва неизменно и до днес. Хората продължават да обожават същите Божества в същите храмове по древния метод, описан във Ведите. Както веднъж ми каза един от жителите на Вриндавана (родното място на Бог Кришна), намиращо се на 150 км. от Делхи, дори Индия да изчезне, нейната духовна традиция ще се запази завинаги. Най-обикновените предмети от Индия също носят този дух, напомнят за нещо духовно, карат ви да изпитвате носталгия по места, на които може никога да не сте били. Това е така, защото хората имат друго мерило за нещата, което е особено впечатляващо.

Нели Русева: Смяташ ли, че днес хората наистина имат нужда от повече духовна храна, или обръщането към различни учения е повече мода? Имам предвид това, че все повече звезди се увличат по изтока...

Чандраканти: Може би за някои е мода, но истината е, че всички западни хора винаги са били привлечени от Изтока и от Индия. Историята може да свидетелства за това. Да, смятам, че Запада се нуждае от Изтока. Симбиозата на двата свята би донесла истинско равновесие на Земята. Духовността на Изтока, може да стъпи върху раменете на съвременните технологии на Запада и така човечеството да се отправи на ползотворно пътешествие през идните векове.

Нели Русева: Какъв е според теб смисълът на живота ни?

Чандраканти: Духовно усъвършенстване – постигане на вечност, знание и духовно блаженство – трите аспекта на Абсолюта. Това е и което всеки един търси, осъзнато или не. Затова хората винаги се стремят нагоре и напред. Напредък във Ведите означава да опознаеш материята и духа, но да се отъждествяваш с духовното. Смисълът на живота, описан в санскритските текстове, е да постигнем синхрон с Върховният Вселенски Разум, за да успеем да заемем най-накрая, след толкова търсене, своето изначално вечно духовно положение. Душата само привидно изглежда свързана с материята, но това е както смесването на водата и маслото – единствено механично. За всички, които се интересуват от истината за живота, смъртта и всичко останало, целта е постигането на антиматериалният свят, от който произлиза душата и на който тя истински принадлежи.

За fortisimo.eu – Нели Русева (прочетете втората част от интервюто)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Чандраканти: Намерете време за душата си!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414