Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Закон за печата ли?

Е-мейл Печат ПДФ

Едва ли има по-кофти подход към откриването на Шестата световна среща на българските медии във Виена от този да обявиш, че работна група подготвя закон за печатните медии.

Изненадах се, че грешката дойде от премиера Бойко Борисов, за когото съществува нещо като обществен консенсус, че е самороден гений в публичните комуникации. Рекох си, че който се събере с Волен Сидеров бързичко заприличва на него, не можейки да забравя, че последният политик, пожелал закон за печатните медии бе именно лидерът на „Атака“.

Въпреки това овладях рефлекса си мигом да скокна върху клавиатурата с аргумента, че наистина е хубаво да се изчаква с анализа на сигналите, давани от днешните управляващи. И ето, че вчера председателят на медийната комисия в Народното събрание Даниела Петрова заяви, че ГЕРБ няма да пише Закон за печата, защото медиите се саморегулирали добре. Пред националното „Дарик“ радио Петрова дори си позволи да уточни, че премиерът не е имал предвид такова нещо, а по-скоро е подчертал необходимостта да има прозрачност относно това кой е собственика на съответната медия.

Сега пък излезе, че точно на своя си форум медиите са проявили известен непрофесионализъм, позволявайки си да не цитират точно премиера Бойко Борисов. Затова намекна и фактът, че часове след изказването от правителствената информационна служба разпространиха официално думите на Борисов и там наистина не се говори за Закон за печата.

Някой каза ли Закон за печата? Май по-скоро не.

Колкото до прозрачността за действителните собственици на медиите – мисля, че също няма кой знае какъв проблем. Борисов ни напомни, че по време на изборите имаше издания, които атакуваха него лично и ГЕРБ „по един безобразен начин“. „Всички очакваха реванш, след като спечелихме изборите, но се случи точно обратното – създадохме изключително комфортна работна среда за всички медии и към никого не съм проявил реваншизъм“, каза още той, поне според цитата на БТА.

Само че в това напомняне няма и повей за неясен собственик. Самият премиер в нощта след изборите открито назова собственика на медийната група, която наистина се държа безобразно – Ирена Кръстева. Освен това всички от публичността знаят не само кой е собственикът на тази група, а и от коя банка идват парите за изкупуването на различни издания, радиа и телевизии. Това, което не ни е ясно очевидно не е в двора на медиите.

Не ни е ясно защо Корпоративната търговска банка финансира медийната активност на Ирена Кръстева и същевременно концентрира в себе си близо 50% от свободните пари на държавните фирми.

Не ни е ясно защо новата власт не се противопоставя по никакъв начин на корпоративен интерес, сглобен по време на тройната коалиция и стои безучастна при финализиращата се сделка за придобиване контрола на наземното разпространение на българския ефир от същата групировка и с финансиране от същата банка.

Някой каза ли нещо за Закон за печата? А някой да е казвал, че между ГЕРБ и ДПС никога не може да има съгласие?

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Закон за печата ли?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414