Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да спасим театъра!?

Е-мейл Печат ПДФ

Преди време докато се ровех из най-голямата социална мрежа – Facebook, попаднах на една интересна група – „Да спасим българските театри”. И разбира се като един ревностен фен на театралното изкуство натиснах бутона „Присъедини се към тази група”.

Първоначално се замислих как точно ще се спасят театрите като се организира такава група. В последствие се запитах имат ли изобщо нужда от спасение българските театри? И ако имат в какво се изразява то? За мое щастие съвсем скоро щях да намеря отговори на въпросите си.

Дойде времето за Друмевите театрални празници в Шумен. В града пристигнаха актьори като Цветана Манева и Йосиф Сърчаджиев, които бяха част от журито. На сцената се изявиха Малин Кръстев, Иван Ласкин, видяхме постановки, в които са замесени небезизвестните имена на Камен Донев и Захари Карабашлиев. Ако в театрите имаше проблем, то сега щях да го видя.

Първото представление, което гледах, беше „Апокалипсисът идва в 6 вечерта”. Залата беше пълна, зрители от всички възрасти. По аплодисментите накрая си личеше, че публиката е останала доволна.

Признавам си, че не отидох на абсолютно всички постановки в рамките на форума, но отидох на още три. И за моя изненада залата пак беше пълна. И отново аплодисменти. Интересното е, че колкото повече млади актьори имаше на сцената, толкова повече бяха и младежите сред публиката. Ако театрите се нуждаят от силно младежко присъствие, то това е начинът.

Повече млади актьори, които играят в по-разчупени постановки с повечко динамика и по-малко монолози. И тази година такива постановки имаше. Изобщо театърът (или поне шуменският театър) не страда от липса на зрители.

В края на фестивала обаче се разбра какво не му достига на театъра. Не му достигат пари. Директорът на ДКТ „ Васил Друмев” – Илия Раев даде ясно да се разбере, че министерство на културата не е подпомогнало финансово тазгодишният фестивал. Преди седмици дори се чу, че министерството можело да закрива театри. След протестите на актьорите, в крайна сметка от там обещаха, че театри няма да се закриват.

Тук идва моментът да си зададем въпроса струва ли си във време на криза да се инвестира в театъра. Тази криза освен, че разяжда бюджетите ни, ни кара да се вкопчим в материалното. И то толкова силно, че дори забравяме, че парите не са най-важното. Или пък вече са? Дано само не ни обземе една друга криза – духовната. И може би точно там трябва да се инвестира – в онези работи, които ни напомнят, че парите не са всичко.

Пълната зала на ДКТ „Васил Друмев” показа, че шуменци не са изпаднали в духовно безсилие.

Фестивалът приключи с обявяване на наградите. „Форте“ радио също беше приготвило специална награда за музика в размер на 400 лв. Накрая прозвучаха думите „до нови срещи”. Дано да имаме нови срещи с театъра. Дано не позволим на културата да избледнее и не изпадаме в духовна криза.

За fortisimo.eu – Траян Косев

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да спасим театъра!?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414