Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


22 май – Ден на биоразнообразието

Е-мейл Печат ПДФ

Знаете ли, че има Световен ден на биоразнообразието? Лично аз научих преди дни. И то по повод инициатива на Общински съвет Шумен. Необичайно, но факт - Общинският съвет взема и такива решения, като обявяване на Ден на биоразнообразието.

При това решението е взето с пълно единодушие. „Зелената” идея е родена в Страсбург, на Конгреса на местните и регионални власти, в който участва председателят на местния парламент Даниела Русева. Точно от Страсбург Шумен черпи челен опит и така става първата община в България, в която денят се отбелязва за първи път точно през 2010 - годината, обявена от ООН за година на биоразнообразието.

„Шумен има уникална красота и природа и това е добра възможност да презентираме в чужбина природните ни дадености и биологични видове”, коментира Даниела Русева и се ангажира да изпрати снимки в Съвета на Европа от Шуменското плато и екокарнавала, в който участваха децата на Шумен. Около еко идеята се обединиха усилията на местните власти, неправителствени организации и еко инспекцията.

Всички заедно канят природолюбителите да прекарат съботния ден на открито, като има поне три възможности да преживеете нещо различно. За най-смелите е екстремния маршрут. Тръгва се от чешмата до р-т „Боровец”, после през дендрологичната пътека и пещерите се излиза на Стария град.

За по-лежерно настроените туристи е лекия пешеходен маршрут от езерото срещу р-т „Орбита” към поляните на „Стария град”. За веломаниаците – „вело” поход по маршрут: „В и К”, горското училище до Информационния център на ПП ”Шуменско плато”, „Гроба на курсистите”. Началният час на всички маршрути е 9.30, крайният сборен пункт пък е в 11.30 на поляната до „Стария град”. Там ще има голяма скаутска игра с награди-изненади.

Ако искате да научите повече за Шуменското плато, да изкарате един интересен ден и да осъществите конктакт със съидейници-природолюбители- значи 22 май вече е ви е планиран. Пък и може да ви видят на снимките чак в Страсбург!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

1 коментара

 1. Добре е да има подобни дни и инициативи, за да могат да се запознаят хората с реалните екологични проблеми, пред които е изправена Земята.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично 22 май – Ден на биоразнообразието

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414