ФортисимоСватбеният агент предизвиква усмивки

Е-мейл Печат ПДФ

На първата ми служебна среща с Валя  Анастасова преди 5-6  години (тогава тя бе шеф на  общинското търговско дружество “Обреден дом”) установих, че ми е странно позната. Чак после се сетих откъде. Това е човекът от снимките и видеозаписа на  моята сватба, разбира се, от ритуала в Младежкия дом.

И понеже всичко в този ден бе само шеметни емоции, всяка среща с Валя ме кара да се усмихвам. Пък и няма как да бъде различно, защото от нея струи позитивна енергия. Тя е сред малкото хора, изключително отворени към всичко около себе си, приемащи всяка нова идея с ентусиазъм. Може би и защото работата за тях се слива с хобито.

Ето какво сподели един от най-търсените сватбени агенти в Шумен за читателите на „Фортисимо”:

- Как  станахте сватбен агент?

В. А.:  Сигурно винаги съм го искала, но обстоятелствата не са ми помагали да го сторя. Разбрах, че го искам още преди три години, когато се наложи да избирам между работата в публичния сектор с тестето дипломи, с които разполагах и от друга страна – нелекият път на частник, който, на всичкото отгоре, трябва тепърва да полага основите на нещо ново, непознато и нестандартно в нашия град. Можех да се насоча и към траурния бизнес – имах познанията за него от периода, в който управлявах „Обреден дом” – Шумен. Но не го направих, защото не ме влечеше.
Известно е, че ако искаш работата ти да потръгне, трябва да имаш познанията за нея и да я вършиш с любов.  Само тогава онова, което правиш, не ти тежи и искаш да става все по-хубаво. Не усетих кога изминаха три години от началото и разбрах, че съм успяла да се задържа на пазара. За разлика от други, които мислят, че е много лесно и приятно да си сватбен агент, но са в бранша само едно лято, защото разбират, че е трудно да вършиш нещо, за което не си подготвен и нямаш нужните знания и умения да бъдеш всичко. И брачен консултант, и декоратор, и организатор, а накрая – и водещ на сватбеното тържество.

- Колко сватби сте организирали?

В. А.: В началото беше трудно. През 2007 г. започнах с една сватба през април и една през юли, но през август хората, чули, че има вече сватбена агенция и в Шумен, започнаха сами да ме намират. Нещо повече - първите ми клиенти бяха младоженци, работещи в чужбина и те ме намираха чрез свои близки тук. Така започнах от украса на една сватбена маса през 2007 г., а сега декорирам цели ресторанти за 300 човека с калъфи, покривки, цветя, свещи, балони – всичко, което клиентът поиска. Ако тогава организирах десетина сватби, то още на втората година те станаха  четиридесет и досега не съм падала надолу от тази цифра.  Което значи, че дотук, за две години и половина, сватбите, организирани от мен, надминават сто. Всеки каприз на клиент, всяка трудност посрещах с усмивка, като поредното предизвикателство и препятствие, което трябва да преодолея, за да се наложа, за да бъда на нивото на най-добрите агенции в страната. И не преставам да се уча, да следя - кое е модното в момента по отношение на сватбеното тържество, по отношение на облекло, обстановка, декорация, сценарии и какво ли още не. Знам, че градът ни е малък и в много случаи съм се чувствала подценявана за сметка на някоя измислена агенция от по-голям град. Но и много пъти съм успявала да убедя клиентите, че не градът определя дарбите и уменията ти. Който разбере – разбере, който не го разбере, го усеща после. Защото нашите услуги имат и различно качество, и различни цени. Напоследък младите от по-големите градове и от различни държави си правят сватбите тук, в Шумен – от една страна, защото тук са близките им, а от друга, защото цените на тези услуги в чужбина са много високи.

- Каква е сватбената мода?

В. А.: Към всяка сватба подхождам като към нещо уникално и само за себе си. Още повече, че не всеки клиент знае какво иска . Сватбеният агент е този, който избистря идеята за една сватба: Дали ще е в закрит ресторант, или на открито? Дали ще е в български стил или в европейски? Ще има ли изнесено бракосъчетание, с коктейл или без, в каква цветова гама да бъде декорирано тържеството – все въпроси, които се изясняват след дълги разговори с младоженците. Някои предпочитат традиционен тип тържество, други пък следят модните тенденции, осведомени са доста и искат сватбата им да има определена визия. Тук в много случаи се позоваваме и на сватбената мода, а тя е различна всяка година, макар че младоженците си имат и своите „любими цветове” – шампанско, златисто и бебешко розово. Тези цветове те повтарят в цветята, в бижутата, в облеклото си и в декорацията на тържеството.

- Каква е тенденцията през последните години? Увеличава ли се броят на двойките, които избират да сключат брак пред обикновеното, неангажиращо съвместно съжителство?

В. А.: Когато говорим за сватбена мода, съвсем спокойно можем да кажем, че мода има и в човешките отношения. Доскоро модно беше да се живее на семейни начала, без брак – като нормална реакция срещу всички ограничения и правила, налагани на хората у нас четиридесет години. Но сега, когато възможностите на българина да се докосне и до друг тип общества и нрави, предпочитанията към сватбеното тържество и брака се възвръщат с нова сила, нещо повече – ако младите са решили да си направят сватба, всеки от тях иска сватбеното му тържество да е весело и незабравимо. Затова се увличат по нумерология, хороскопи и повтарящи се цифри, избирайки дата за сватба. Този интерес според статистиците обаче вече постепенно спадал и еуфорията покрай „интересните дати” стихва. А броят на сватбите, както и на ражданията, непрекъснато расте – напук на икономическата криза и ограниченията, които тя налага. От което следва изводът, че хората се мобилизират и обединяват по време на криза, та дори и двама по двама.

- Коя е най-щурата сватба, която сте правили?

В. А.:  Хубава сватба може да стане и с много, и с малко пари. Защото сватбата я правят гостите и желанието на младоженците да отбележат началото на брака си красиво и запомнящо се. Не всички тържества минават гладко, има и по-щури, и по-спокойни. Понякога веселбата минава нормалните граници и продължава много повече от общоприетите пет-шест часа. Цялата в червено, типично за празника на Св.Валентин, бе веселата сватба на Александра и Росен Бозови. Красива и щура бе сватбата на Виктория и Свилен Марински, защото веселбата продължи до сутринта. Прекрасна и щура бе сватбата на Милена и Михал Палуховски, където внезапно излелият се дъжд и извилата се над град Велики Преслав буря обърнаха организацията наопаки и всички – организатори, гости и младоженци действахме според обстоятелствата. Това не ни попречи да осъмнем около сватбената софра, а младоженците, вдигайки благодарствен тост към всички гости, отбелязаха, че тяхната сватба е малко повторение на житейския им път до този момент – никой не предполагал, че хубавото българско момиче, отивайки да учи в Полша, ще доведе в Преслав полякът Михал Палуховски и на сватбата поляци и българи ще играят заедно български хора.

- Каква е работата на сватбения агент? Покрива ли се с представите ни от филмите?

 В. А.: Всяка сватба е красива по своему, защото внася завършеност в  отношенията  между двама души. Затова по време на подготовката на сватбеното тържество, дори и да ми е трудно, правя всичко по силите си, за да се справя и да видя доволните очи на младоженците. Тогава забравям колко съм била уморена, как съм спала цял ден, след като съм се прибрала с отекли от тичане стъпала, прегракнало гърло и натежала от недоспиване глава.
Знам, че всичко, което съм направила, си е струвало усилията. Разбирам го, когато при мен идват следващи младоженци, препоръчани от свои близки, за сватбата на които съм работила. И всички те са ми вече приятели, защото сме споделили един и същ вълшебен ден – техният сватбен!

За fortisimo.eu - Мина Денева

 

4 коментара

 1. Валя е много добра !Точно за тази работа е !Браво! Като заженя дъщерята ще я потърся точно нея .
 2. Валя е невероятна!Тя организира голяма част сватбата ни подготви ресторанта.Вскичко беше изпипано до последния детайл.Хора доверете и се за всичкоооооо
 3. През 2007 тя организираше сватба, където бях кръстница. По-разочароващо присъствие на сватбен агент не съм срещала! Знам ли, може само при нас да се е получило това, имайки предвид тези стотици сватби, които Валя е организирала след това.
 4. Тази жена ме караше през цялото време на церемонията да не мога да си затворя устата от усмивки. Такова настроение създава, че заразява всички наоколо. Имах чувството, че присъствам на празник на усмивката, а очаквах всички баби наоколо да реват :-))

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Моята луда сватба

Популярно от Моята луда сватба

Студио Трима

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Моята луда сватба

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Моята луда сватба Моята луда сватба Сватбеният агент предизвиква усмивки

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414