ФортисимоЧандраканти: Щастието е в самите нас!

Е-мейл Печат ПДФ

Вече ви запознахме с Чандраканти. Това е нейно духовно име, иначе тя се казва Даниела Генова и се занимава с Аюрведа – древната наука за природна медицина, която дарява човека с бодрост и благоденствие, приучавайки го да живее в мир със себе си, с природата и с Бога.

Сигурни сме, че с първото интервю вече провокирахме вашето любопитство, но от Чадраканти има още много неща, които можем да научим!

Нели Русева: Аюрведа изключва месото, нали така? С какво е вредно то?

Чандраканти: Месото е вредно, както за тялото ни, така и за душата. Има много научни сведения за последиците върху тялото ни от яденето на месо, свързани с непригодността на организма ни да го храносмила. То е много трудно смилаемо и тялото изразходва ценна енергия в този процес. Така лишаваме организма си от естествената му възможност да се самолекува и предпазва от заболявания. Недобре храносмляното месо остава като шлак (ама) на различни места в тялото и поражда най-различни проблеми в тъканите и органите. Според ведическите писания, яденето на месо унищожава фините връзки в мозъка, които дават възможност на живото същество да изучава духовната наука. Смята се, че месоядството влия пагубно върху морала. То застрашава милосърдието на човечеството, като цяло и влияе пагубно на чистотата и религиозността у хората. С увеличаване на консумацията на месо през последните 40 – 50 години в обществото, ставаме свидетели на бързо нарастващата престъпност, нетолерантност, агресивност и други негативни явления в световен мащаб. Трайният мир, за който всички говорят и мечтаят, няма да бъде постигнат по този начин. Производството на месо изразходва много ресурси, които иначе биха задоволили липсата на храна и вода в целия свят. Например, за производството на 1 телешка пържола са необходими 4 500 литра вода, ежедневно се унищожават безброй декари гора, за да могат да се отглеждат безброй тонове фуражни култури, които биха стигнали за гладуващата част от човечеството. Всичко това обърква нормалния ритъм на живот на планетата и погубва равновесието в природата.

Нели Русева: От какви други неща трябва да се предпазваме според това учение?

Чандраканти: Аюрведа не препоръчва всичко, което не бихме дали на децата си: шоколад, кола, алкохол, цигари, кафе, черен чай. Те са източници на временно наслаждение, което в последствие води до различни заболявания. Предполагам, че всички знаят защо тези неща не са полезни и как точно ни вредят. Само ще кажа, че тялото ни не се нуждае от външни фактори, за да чувства щастие. Щастието, според Ведите, се намира в самите нас, в душата, просто трябва да го открием.

Нели Русева: Вярваш ли в това, че когато душата страда, тялото пълни тази липса с храна и така ние хората пълнеем?

Чандраканти: Да, хората от типа Капха (елементи огън и вода), компенсират липсата на желания емоционален живот с храненето. Често те намират утеха от недружелюбното ежедневие в блюдата с изтънчени кулинарни шедьоври. Такива хора би трябвало да положат по-скоро усилия в посока на задълбочаване на интелектуалните си интереси и така да постигнат много по-пълноценен и качествен емоционален живот. Те често трупат неразрешените си проблеми и се оставят на течението да оправи нещата от самосебе си.

Нели Русева: Можеш ли да посъветваш читателите на fortisimo.eu как да се хранят здравословно, да дадеш някои правила, които са лесно изпълними и ни приближават до аюрведа?

Чандраканти: Добре е да се храним с постоянен режим. На закуска е добре да се приемат плодове. На обяд трябва да е най-обилното хранене през деня, което да съдържа всички необходими за тялото ни важни съставки. Обядът предполага готвена, питателна, топла храна: супа дал (бобова култура, популярна на Изток, която е много лесно смилаема, за разлика от нашите боб и леща), сабджи (готвена зеленчукова смес), раита (готвени или сурови зеленчуци с кисело мляко), чапати (плоски индийски хлебчета без мая), ориз, зеленчукова салата с добавени най-различни покълнали семена, не повече от една малка чаша вода. Разбира се, подправките в аюрведическата кухня са от огромно значение. Правилно подбрани, те могат да неутрализират вредното влияние на някои храни, да подобрят храносмилането и да ни помогнат да предотвратим много здравословни проблеми. За вечеря трябва да се храним с леки храни, които да се храносмелят преди да заспим. Неподходящи за вечеря са бобовите, зърнените, пържените и пикантните храни. Българите погрешно смятат, че киселото мляко е лека храна, подходяща за вечеря. Това няма как да е така, тъй като сами знаем колко много български бебета са пораснали само на леко разредено кисело мляко и са станали „големи хора”. Киселото мляко е много трудно смилаема храна и Аюрведа препоръчва то да се консумира само на обяд, с подходящите подправки и то главно от хора с Вата конституция (елементи въздух и етер). Да не забравяме, че преяждането може да бъде една от основните причини за много заболявания. Храната, която можем да поемем безпроблемно на едно хранене, трябва да може да се побере в двете ни допрени длани.

Нели Русева: Факт е, че доста българи боледуват днес и както се казва болестите се „подмладяват”, само храната ли разболява?

Чандраканти: Много неща ни разболяват, но храната и водата са едни от най-важните фактори. Ако не знаем от какво има нужда тялото и се храним с това, което харесва езикът, най-вероятно е да нарушим баланса на тридоша, което е предпоставка за проява на най-различни здравословни проблеми. Ако храните са генно модифицирани или не са био, например, ако водата, която пием най-често е газирана, застояла, бутилирана или накратко казано - негодна за пиене – това също рано или късно ще се отрази на нашето здраве. Аюрведа препоръчва да се пие прясна, течаща, изворна вода, която да притежава жизнена сила (прана). Разбира се, стресът на ежедневието ни също много силно влияе върху нашето здравословно състояние. Комбинацията от много и най-различни вредни за тялото фактори в големите градове допринася за промяна на естественото състояние на организма, което също може да доведе до нарушаване баланса на дошите.

Нели Русева: Моля те, сподели някои техники за справяне със стреса?

Чандраканти: Мантра медитацията е едно изпитано през вековете средство, което безотказно може да помогне срещу стреса. Мантра на санскрит означава: ман – от манас – „ум” и тра – от траяте – „освобождавам” или „освобождавам ума”. Възпяването на ведическите мантри отдавна вече е прието от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството и ние трябва да се опитаме максимално да се възползваме от тези трансцедентални звукови вибрации, за да дадем възможност на тялото, ума и душата си да постигнат изначалното си блажено състояние. Например, мантрата: Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе / Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе се смята за изключително мощна и съдържаща в себе си благотворното влияние на всички останали ведически химни. Тя особено се препоръчва за премахване на стреса в епохата на Кали, в която живеем в момента.

Нели Русева:Какво говорят цветовете за нас, има ли значение как се обличаме и какви цветове харесваме?

Чандраканти: Особено любимият на повечето българи черен цвят, с който се облича почти всеки втори у нас, е причина за депресивни състояния. Специално пълните хора трябва да го избягват, защото те са предразположени повече от останалите към инертност. Злоупотребата с червеното може да доведе до раздразнения на кожата и очите, с което трябва да внимават Питтите (елемент огън). Лилавото се препоръчва за духовно извисяване. Този цвят подхранва най-висшата чакра и одухотворява ума. Шафранът е символ на отреченост и аскетизъм. Зеленото подхранва сърдечната чакра и предизвиква чувство на споделена любов и спокойствие. Всички цветове влияят върху нашето тяло и не е все едно как и кой от тях ще използваме.

Нели Русева: Според теб, има ли значение как сме подредили мебелите у дома си, за нашето душевно спокойствие?

Чандраканти: Да, разбира се. Васту, древната наука за подредба на заобикалящата среда, според Ведите, ни учи как да създадем в местата за пребиваване равновесие, което да ни лекува. Ако домашният ни интериор е плод на прищявка или просто е последен крясък на модата, не е сигурно, че ще създадем здравословно пространство за себе си и близките си. Посоките на света, стихиите, космическите енергии - това са фактори, които Васту взима под внимание, за да може хората да намалят препятствията в изграждането на синхрон с Върховното Вселенско Цяло.

Нели Русева: Смяташ ли, че хората с различна енергия, които посещават дома ни, влияят върху нас или отношенията ни с близките?

Чандраканти: Разбира се. Ние влияем на другите и те – на нас. Ако всички се научат как да се обръщат с положителните си страни към другите, ще си спестим много главоболия. Науката за взаимоотношенията между хората е много важна и човек би трябвало да се посвети на даден етап от живота си върху нейното изучаване за благото на цялото човечество.

Нели Русева: Ако някой иска да повярва и сподели аюрведа, откъде трябва да започне?

Чандраканти: Дали човек вярва или не, не е много съществено за съществуването на Северния полюс, например. Ние може да сме го видели, може и да не сме; можем да вярваме в него, а може и да не вярваме, че съществува такова нещо, но от това той ни най-малко няма да спре да си бъде там, където винаги е бил. Така е и с Аюведа: ако човек не вярва в нея, ще остане единствено в негов минус. Но ако някой реши, че иска да се запознае по-надълбоко с тази невероятна наука, може да започне с изучаване на отделните типове конституции, според Аюрведа и какъв начин на живот е подходящ за тях.

Нели Русева: Би ли споделила любимата си рецепта от индийската кухня?
Чандраканти: Според мен, нищо не ухае по-приятно от прясно приготвен панир. Това е свежо сирене, което се пресича от истинско краве мляко, към което след като е завряло, се добавя на порции лимонов сок. Така получената смес се прецежда през марля и се оставя да се отцеди. Панирът е много полезен за разлика от солените, пикантни купешки сирена и кашкавали, които при честа употреба могат да увредят Капха и Питта доша.

Нели Русева: Чувала съм, че индийците никога не ядат стара храна, приготвена предния ден например, това вярно ли е?

Чандраканти: Да, според Аюрведа, храната, която е престояла повече от 3 часа се смята за негодна за ядене. Препоръчва се прясно приготвената домашна храна, която да се приема в умиротворена обстановка.

Нели Русева: Как ти изглежда България днес, с какъв цвят би я определила?

Чандраканти: Ами още е сивее, но постепенно се започват да се проявяват все повече цветове.

Нели Русева: Какъв принцип спазваш ти в ежедневието си?

Чандраканти: Следвам много принципи, но най-вече не се разделям с броеницата си от 108 зърна Туласи (свещено дърво от Индия, предпазващо от всякакви видове вредни влияния), на която възпявам Харе Кришна Махамантра всеки ден.

Нели Русева: Вярваш ли, че любовта ще спаси света?

Чандраканти: Да, единствено безкористната любов към Бога може да спаси света.

Нели Русева: Пожелай нещо на читателите на Фортисимо

Чандраканти: Непременно намерете време за душата си, защото това е инвестиция във вашето бъдеще и бъдете здрави!

За fortisimo.eu – Нели Русева (прочетете първата част от интервюто)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Чандраканти: Щастието е в самите нас!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414