Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


24 МАЙ – истинският Национален празник!

Е-мейл Печат ПДФ

Никой не може да отрече факта, че живеем върху барутен погреб от подозрения, страхове, предразсъдъци. Играчите на политическата сцена използват тази скрита енергия. За проблемите лесно и бързо се намира виновник.

И националният празник вместо да активизира солидарността, социалната отговорност и единението – събужда дълбоко вкоренени предразсъдъци, съмнения, исторически натрупана и подклаждана ненавист.

24 май е истинският национален празник! Няма политически цвят. Роден е не във война, а в градивното творческо усилие! Провокира Съ-участие! Години наред българите на този празник манифестират почитта си към Словото, Знанието, Просветата!

Столетия на този ден българите защитават духовния подем, възвишения образ на своето, изразяват почитта си към тружениците на фронта на просветата и културата.

И днес, когато „популярни безделници” от къщите на „Биг Брадър”, или от „подземния” свят стават герои, еталони за преуспели личности, когато с ужас наблюдаваме деградацията и „опростачването” на цяла една нация, когато на талази ни залива чалгата и разплащането в брой е единствената връзка между хората…

Светлината на този празник ни връща към чистотата на възрожденския образ на българина, милеещ за родното, българина – гражданин, дето сам издържа училища и църкви със съзнанието, че струва добро за Родината си. Ако отворим книгите за дарителство с учудване ще установим, че сватбите, погребенията, помените, раждането са поводи да се остави дарение за „всеобщото благо” – за укрепване на духовните устои на общността – подпомагане на училището и църквата. Институции възприемани като продължение на дома, като олтар, дето в свещенодействие ще се роди истинският човек.

На празника на Светите братя Кирил и Методий българският народ вижда себе си в Съ-зиданието. Буквите, книгата се насищат със символна енергия, моделираща представата за народ, грижовен да организира „културен” живот, с повече разум и разбиране, по-мъдро.

Казват, че народите постъпват мъдро, след като са изчерпали всички останали възможности. Все се надявам, че ръждясалите мечове на войната ще останат в музеите, ще осъзнаем комплексността на миналото и ще служим на бъдещето с просвета, разум, толерантност, активно взаимодействие. В съгласие и съдружие.

Това повелява Празникът 24.05. Ето защо той е истинският ни национален празник.

За fortisimo.eu – Румяна Симеонова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично 24 МАЙ – истинският Национален празник!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414