Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Кампанията „2405” стартира от Царев брод

Е-мейл Печат ПДФ

Бронзов релеф с неповторима история получи като дарение училище „Св. Св Кирил и Методий” в село Царев брод. Във времето, в което отбелязва деветдесет години от своето създаване, на фасадата на едно от най-красивите и уредени селски училища в България бе монтирана художествена пластика, изобразяваща създателите на славянската писменост.

Създател на релефа е известният пловдивски скулптор Атанас Карадечев. Майсторът има много участия и награди у нас и в чужбина. Творбата му "Любов" участва в "The Millennium Art Collection" организирана от "Фондация 2000" - Хага, Холандия. Изложбата с тези произведения стартира през 2000 г. в Токио и продължава в Лос Анжелес, Буенос Айрес, Сидни, Оман и приключва в Берлин. Също така той печели конкурс и създава единственият монумент за Спасението на Евреите в България в Пловдив.

Любопитното в случая е, че в момента точно същия релеф на светите братя като поставения на входа на училището в Царев брод е монтиран пред българското посолство в Швейцария.
Точно преди година Карадечев получава поръчка да изработи художествената пластика за българската дипломатическа мисия в Берн. В навечерието на изпращането й започва удивителна история с криминален сюжет.

Ето какво пише за случилото се тогава вестник „24 часа” : „Ром клошар задигна барелеф на св. Кирил и Методий и принуди пловдивски скулптор за една нощ да излее нов за откриването на 24 май в Швейцария на монумент на солунските братя.

Откраднатата в сряда творба се появи в петък в пункт за скрап, а апашът бе арестуван, съобщиха от ОДП-Пловдив. „Станало е за 5 минути, докато товарех барелефа и мраморните плочи в колата", каза 54-годишният скулптор Атанас Карадечев. Крадецът И. А., на 50 г., използвал момент, в който творецът влязъл в ателието си, и изчезнал с барелефа с размери 60х50х2 см.

"Изправиха ми се косите, като не го видях в багажника", сподели Атанас Карадечев. Бронзовото изображение на създателите на славянската азбука трябва да бъде монтирано пред българското посолство в Берн, където ще го открие вицепрезидентът Ангел Марин.
То щяло да стои в центъра на високо 2,5 м и широко 1,7 м пано от 8 парчета китайски гранит.

"Материалите трябваше да заминат с ТИР на другия ден, паникьосах се", каза авторът. Той веднага позвънил в полицията.

Карадечев се мобилизирал и успял за една нощ да възстанови счупен гипсов барелеф. През нощта го отлял и на сутринта всички елементи отпътували за Швейцария. До дни и той ще замине, за да сглобява монумента с новоотлетия бронз.

Междувременно полицаите предупредили всички работещи в пунктовете за вторични суровини да ги уведомят, ако барелефът се появи.

В петък към 14 ч. собственик на пункт за скрап в кв. Столипиново съобщил, че местен клошар искал да пробута бронзовата плочка. Искал за нея 100 лв. Стойността й като произведение на изкуството е 4-5 хил. лева. Тя остава в България като веществено доказателство, обясниха разследващите.”

След приключването на следствените действия творбата е върната на Атанас Карадечев. И така допреди седмица, когато по волята на родолюбиви дарители тя пое през Балкана към шуменското село Царев брод. Въпреки проливния дъжд в съботния ден, релефът вече краси входа на училището. Той ще бъде открит навръх 24 май по време на тържеството в „най-цветното и весело училище”, както често го наричат.

С това на практика се поставя началото на националната кампания „Клуб 2405”, която ще търси обществена подкрепа за обявяването на 24 май за Национален празник на България. Дарителите са от клубовете на инициативата в Пловдив, София, Хасково и Шумен.

Според тях едва ли има по-подходящо място за релефа с толкова чудна история от фасадата на едно изпълнено с живот българско селско училище.

За fortisimo.eu – Доц. д-р Юрий Проданов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Кампанията „2405” стартира от Царев брод

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414