Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Талант ли е да си сляп в България?

Е-мейл Печат ПДФ

Когато през март започна шоуто „България търси талант” – редакцията на fortisimo.eu се раздели на два отбора. Такива, които харесват програмата, и такива, които предпочитаха да гледат в YouTube английския вариант на предаването.

Аз стоях от страната на скептиците, но преминах в другия отбор, защото след първите няколко слаби епизода, продуцентите от „Глобал Филмс” затегнаха играта и тя стана съвсем поносима, даже приятна. Да, но щом свършиха кастингите и започнаха състезателните щафети, реалитито отново изгуби своя чар.

След като повече от месец не бях гледал „България търси талант” реших, че все пак не мога да изпусна финала. Седнах с големи очаквания и що да видя? Малкото хора с талант от кастингите са стигнали до края. Проблемът е, че бяхме виждали всичките им номера, а изненади направо липсваха. Участниците бяха подготвили нови изпълнения, но те бяха далеч по-лоши от представянията им по време на прослушванията. Надебелялото циганче Данчо сам си вкара автогол с матадорската си хореография (и с огромното си ново шкембе).

Тийн певицата Николета пък не беше съчетала печелившите три откъса от песни.

Възрастната фурия от бившите съветски републики Людмила вместо да изпее „Калинка” – скочи на гърба на Глория Гейнър и показа, че измисленият английски не е запазена марка на Валентина Хасан (иначе евала на енергията й)!

Бийтбоксерите от Beat4Fun бяха жива скръб, „цирковите” актьори също. Ало! Това е финал, а състезателите не стигнаха нивото на изпълненията си от кастингите. Големият проблем на нашите таланти е, че се раздават на макс в началото – без да осъзнават, че идеята на шоуто е в израстването.

Единствените участници, които се бяха постарали да развият изпълненията си бяха танцовите групи Street Dust (а ла Супер Марио) и Effect (брейк-стриптизьорите). И макар първите да бяха доста по-забавни, вторите влязоха във финалната тройка.

Пред тях бе Елисавета – малкото момиче с огромния глас, което изпълняваше песни на дуета Елица и Стоян. И докато представянията на куклата Ели и танцьорите вещаеха челни позиции, то голямата награда отиде в ръцете на сляпата девойка Богдана Петрова. Нямам нищо против момичето, което принципно пее доста добре, но по време на финалния концерт тя взимаше фалшиви тонове, а въздухът й хич не стигаше.

Естествено, позитивното жури на формата „България търси талант” (Хилда Казасян, Любен Дилов-син и Магърдич Халваджиян) оглуша. Водещите Мария Игнатова и Алекс Раева пък побързаха да оправдаят Богдана с уточнението, че е много болна. Извинението явно сработи, но ако трябва да бъдем честни – представянето на победителката бе едно от най-слабите за вечерта. И болезнено за ушите ми!

Зрителите обаче доказаха, че са склонни да защитават онеправданите и подкрепиха сляпата изпълнителка. Явно чувствителната аудитория по това време е била заета единствено с талантите на България, защото от къщата на Big Brother си тръгна „най-онеправданата” двойка – чехълът Давидчо и танцуващата сервитьорка Елеонора.

Но да се върнем на талантите. Колкото и да ги хвалеше журито, фактът се наби на очи. Кадърните хора в България са малко, а и младежите явно не правят нужното, за да развиват своите способности, защото цялостното ниво на шоуто достигна читалищно равнище (или кръчмарско в определени изпълнения).

Да, лесно е да се коментира и съди отстрани, но не е достойно да преглътнеш истината, заради концепцията „нека търсим позитивното”. Журито демонстрира лицемерие като премълча критиките си и насочи в погрешна посока вота на зрителите. Ако е талант да си сляп, то наградата наистина трябваше да отиде при Богдана. Преди да се възмутите от липсата ми на коректност, запитайте се как ще се почувства момичето след като чуе с колко фалшиво пеене е спечелила голямата награда в шоуто, което търси таланти? Тя не вижда, но със сигурност има добър слух, пък и не е умствено изостанала.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки btv.bg)

 

11 коментара

  1. Ужасен финал!!! При това фалшиво пеене е направо възмутително. Елисавета Ганчева безспорно беше таланта....
  2. Няма спор-българите са "компетенти" пред ТВ-то,на кушетката ,та от десетилетия,затова и приемам статиятата ти-нормално.Ние разбираме и от глас и от танци и от ...каквото се сетиш.Само от талант не разбираме,защото и пирона по-добре си го ковем,нищо че е накриво и стената има 20 дупки от предишните опити.Но понеже си писателю БГ гений и посланието ми няма да разбереш,та хайде наздраве с биричката или с каквото там градусово се "освежаваш" и гледай в бъдеще да посписваш за неща близки до битието ти,а не за нещо,което не го асимилираш.Позволявам си да пиша на "ти" защото си ми съсед със сигурност-то няма как да е иначе.Хайде успех ти желая в анонимното плюване,опс-нормалното комуникиране,да дерзай селящината,опс интелектуалността...абе аз за какво пиша ....????
  3. Много точно казано, към което, с позволение на автора, бих добавил, че гласувайки за Боряна, водени от състрадание, ние се опитахме за изкупим чуството си на виновност от това, че не обръщаме нужното внимание на хора в подобно положение, поне толкова, колкото на псетата си. Между другото, това не е единственият подобен случай, а поредният и се боя, че няма да бъде и последен.
  4. Който не умее да пее - критикува. Но такива некадърни критици си имаме повече от достатъчно в България! А истински талантливите (които работят върху развитието на своя талант) са малко! Браво на Богдана! И браво на публиката, която оцени нейния глас!
  5. Уважаеми... всъщност не уважаеми е обръщението, което търся. Защото има само един начин да се обърна към автора, с тон на поучаващ. Слушай бе, келеш! Ти кога за последно си показал някакъв талант? Съдейки по писанията ти това е било вчера сутринта в тоалетната. Момче, опичай си акъла и мисли повече а пиши по-малко. Явно злобата ти блика отвътре и малкия Стоянчо се пука от яд че нищичко не може. Според мен Богдана има вълшебен глас и изпълнението й беше на световно ниво.
  6. Ау, че много злоба в коментарите. Материалът е добър, дори не е критикарски, само аз бих заменил думата „сляпа” с „незряща”, че по-нормално звучи. А това, че девойката Богдана пя НА ФИНАЛА фалшиво е повече от ушеизвадно.
  7. @brdr: Много добро начало и полсе се изгуби смисъла. Ако авторът не е интелигентен за да ти разбере идеята, то евентуално някой от читателите може би доближава галактивния ти манталитет за да оцени коментара. Но ти ги лиши от това удоволствие, като не го изложи. Смисъл от поста ти няма. @IvAn: Явно Вие сте бащата на момичето, щом толкова вълшебно Ви е звучала Богдана. За съжаление това не беше така, нито изпълнението й беше на Световно ниво. Имаше ги и недостига на въздух, и фалшивите тонове, а по-обикновените хора може би възприемат и викането на моменти като ГОЛЯМ глас. Поне половината от гласувалите за нея са си казали голям глас има и е незряща, айде да й дадем наградата. То не че имаше такава. Голям потенциал има в нея, но снощното й изпълнение трябва да си понесе критиката.
  8. Тц... Жълто! Съвет: Повече градивна критика, а не махленски нападки...
  9. Аз лично бях за "Ефект"
  10. За пореден път се доказва колко лоши са Българите.Не съм срещал по голям негативизъм и завист никъде по Света.Много жалко... Все имаме претенции че разбираме от Спорт,Музика и т.н. Въобще с това Черногледство скоро няма да се оправи Държавата ни...
  11. и аз

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Талант ли е да си сляп в България?

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414