Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Домът на семейство „Резилианс”!

Е-мейл Печат ПДФ

Това е приказна къща. В смисъл, че съществува, но първо някой трябва да ти разкаже за тази приказка. Домът на семейство „Резилианс” е нов подход към личностното ни оцеляване в криза.

Или дори към оцеляването на нашата социална група, предприятие или организация подложени на изпитанията на съдбата. Председателят на Института за социални дейности и практики доц. Нели Петрова, която ми разказа за този интердисциплинарен подход е убедена, че за резилианс не би следвало да се говори в тесен смисъл. И изглежда права особено, като осъзнаеш, че в основата на приказната къща стоят неща като „семейството”, личността” и „приятелството”. По-нагоре надграждаме със „смисъл” и „значение”, а ако се качим и на третия етаж ще усетим „способностите”, „самочувствието” и силата на „хумора”. Покривът на дома на семейство „Резилианс” е опит.

Конкретният превод на произхождащата от английски дума „resilience” идва от металургията и обрисува устойчивостта метала при удар. Възможността на телата изобщо да устоят на удар. Еми да, то това не е ли живота всъщност, за който поета отдавна ни каза, че е една борба. Поредица от понесени удари и оцеляване. Качественото на семейство „Резилианс”, като психологически подход обаче, не е просто устояването на удара, но и една друга динамична категория. Възможността да започнеш да изграждаш наново.

Сега вече разбирате, че за резилианс не би следвало да се говори в тесен смисъл. Отскочих до Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен, за да науча нещо повече за новата програма за работа с деца в начална училищна възраст по международен проект с подкрепата на фондация ОАК Швейцария, а думите на доц. Петрова сякаш даваха формули за оцеляването на предприемаческата ми активност в условията на криза. И това е така защото резилианс подхода е извлечен от истинския живот и предполага осъзната стратегия по предпазване и защита, устойчивост, изграждане отново и планиране в перспектива.

Според учените този психологически подход може да бъде изключително полезен при работа с деца преживели някаква житейска травма. Затова от началото на годината резилианс влиза в практиката им в Плевен, Шумен и Стара Загора. Експертите работещи по проекта вярват, че „никога нищо не е спечелено до край, както и че никога нищо не е загубено изцяло”!

Добре звучи в тази криза нали? Това е домът на семейство „Резилианс”!

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Домът на семейство „Резилианс”!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414